Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şişecam’da promosyon tartışması: İşçiler sendikadan taleplerini iletmesini istedi, sendika “yasal zemin yok” dedi

Şişecam’da çalışan cam işçileri, banka promosyonu uygulamasından yararlanmak için Kristal-İş Sendikası’na taleplerini iletti. Sendikanın genel merkezi, “yasal düzenleme” gerektiğini savunurken, Eskişehir ve Bursa şubeleri imza kampanyası başlattı.

Türkiye İş Bankası’nın kuruluşu olan Şişecam’da cam işçileri banka promosyonu uygulamasından yararlanmak istiyor. Cam işçileri, geçtiğimiz hafta promosyon taleplerini sendikaya ilettiklerini ancak Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın promosyona ilişkin, “Asla olmaz” dediğini belirtti. Kristal-İş Sendikası’nın Bursa ve Eskişehir’de şube genel başkanlarından destek alan işçiler, İş Bankası önünde eylem yaptı ve taleplerinin insan kaynaklarına iletilmesi için imza kampanyası başlattı. 

Sendika, ‘işveren ile görüşeceğiz’ demedi 

Kristal-İş Sendikası Genel Merkezi konuya ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, cam işçilerinin taleplerinin işverene iletmesine değinilmedi ve promosyon verilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Promosyonların her ne kadar işçi ücretlerinin bankaya yatırılması neticesinde var olduğu kanısı yaygın olsa da, bu kararlardan da görüldüğü üzere özel sektörde çalışanlar için banka promosyonlarından yararlanma konusu belirsizliğini korumaya devam etmektedir. Siyasal iktidarın bu konudaki ayrımcılığı acilen sona erdirmesi ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil eden düzenlemeyi iyileştirerek, özel-kamu ayrımı gütmeksizin tüm işçileri kapsayacak şekilde mevzuat düzenlemesini yapması ve bu taleplerin yasal zeminini oluşturması gereklilik arz etmektedir.”

“Bankalar yoldan geçene promosyon vermeye başladı, biz de talep ettik”

Bursa’da Şişecam fabrikasında çalışan bir işçi, sendikanın işveren ile görüşmesi için taleplerini ilettiklerini ancak sendikanın bu konuda adım atmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Sendika promosyon ödemesi için bir şey yapmayacağını bugüne kadar bize iletti. Bu yüzden açıklama bizi şaşırtmadı. Her şeyin fiyatı arttı, bankalar yoldan geçene promosyon vermeye başladı doğal olarak biz de bunu talep ettik. Şişecam işçisi 20 yıl önce bir öğretmenin üç katı maaş alırken bugün en düşük seviyede, asgari ücretin bir tık üzerinde ücret alıyor.”

Eskişehir’de işçilerin yüzde 95’i promosyon istiyor 

Kristal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Erdal Akyazı, Eskişehir’de sendika olarak konuya ilişkin imza kampanyası başlattıklarını, işçilerin yüzde 95’inin kampanyaya katıldığını söyledi. Akyazı, taleplerini 7 Eylül Çarşamba günü işverene ileteceklerini belirterek, “Promosyonun asıl muhatabı işveren ve banka. Sendika, bu işi zorlayan baskı yapan tarafta olmalı. Son dönemde promosyonlar çok yüksek miktarlara dayandı. İşçiler bu konuda taleplerini dile getiriyor ve sendikaya baskı yapıyor. Sendikanın banka ile promosyon anlaşması yapma şansı yok ancak üyelerin talepleri doğrultusunda imza kampanyası başlattık” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.