Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’dan Netflix’e uyarı: “İslami değerlere aykırı tüm içerikleri kaldırın”

Suudi Arabistan, Netflix’ten “İslami ve toplumsal değerlere aykırı” tüm içeriklerin kaldırılmasını talep etti. Suudi Arabistan’ın bu isteğine Körfez İşbirliği Örgütü’nün (GCC) medya denetleme kuruluşu da destek verdi.

Suudi Arabistan, dijital yayın platformu Netflix’ten İslami ve toplumsal değerler ve prensiplere aykırı tüm içeriklerini silmesini talep etti. Açıklamada, Suudi Arabistan’daki yetkililerin platformdaki hangi içeriklerden rahatsız olduğu bilgisi paylaşılmadı. Fakat daha önce Suudi devlet televizyonu Jurassic World: Camp Cretaceous’ta iki genç kadının öpüştüğü sahneyi sansürlemişti.

Jurassic World: Camp Cretaceous’ta iki genç kadının öpüştüğü sahne sansürlenmişti.

Öte yandan Suudi Al Ekhbariya TV’nin haberinde Fransız filmi Cuties de yer alıyor. Netflix, “çocukların ‘sağlıklı’ yetiştirilmesine bir tehdit oluşturan, ahlaksız mesajların verildiği bir sinematik kılıf” olarak nitelendirildi.

Al Ekhbariya’nın internet sitesindeki başka bir videoda da Netflix’in eşcinsellere aşırı derecede odaklanarak eşcinselliği teşvik ettiği öne sürüldü.

Suudi Arabistan ve GCC yetkilileri, platformdan söz konusu içerikleri kaldırmalarını talep ettiklerini ve şirketin vereceği kararı ise denetleyeceklerini açıkladı. Yetkililer, ihlalde bulunan içeriğin yayınlanmaya devam etmesi halinde gerekli yasal tedbirlere de başvuracaklarını sözlerine eklediler.

Netflix ise konuya dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Jurassic Park’a bir tepki de Türkiye’den

Netflix’te yayınlanan Jurassic Park: Camp Crateceous isimli animasyon dizisi, Radyo ve Televizyon Üst Kurumu’nun (RTÜK) da tepkisini çekmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Çocuk ve gençleri olumsuz etkileyebilecek, değerlerimizi hiçe sayan içeriklere müsaade etmemekte kararlıyız” diyerek, dizi hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı.

Başlatılan soruşturmanın ardından RTÜK, beş sezonluk bilimkurgu dizisinin “toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunmasına aykırı” olduğunu savunarak Netflix’e idari yaptırım uygulama kararı almıştı.

Suudi Arabistan’da evlilik dışı cinsel ilişki ve homoseksüel cinsel ilişki yasak. Ülkedeki İslam hukukuna göre, eşcinsel ilişkiler iki tarafın rızası halinde gerçekleşmiş olsa bile idam ya da kırbaç ile cezalandırılıyor. Ülkede daha önce eşcinselliği teşvik ettiği iddia edilen gökkuşağı renkli oyuncaklara ve çocuk kıyafetlerine de el konulmuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.