Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ve NATO’dan Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilime dair açıklama: “Diyalog yoluyla çözülmeli”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Kuzey Atlantik Konseyi toplantısına katıldı. Toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyen Blinken ve Stoltenberg, son günlerde giderek tırmanan Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilime de değindi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e yöneltilen, “AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde Yunanistan’a ilişkin açıklamaları ve tehdit olarak algılanan yorumları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna Stoltenberg şöyle yanıt verdi:

“Türkiye ve Yunanistan çok değerli iki NATO müttefikidir. Her iki ülke de hayati öneme sahiptir. Aralarındaki elbette farklılıklar olabilir fakat sorunlar diplomatik yolla çözülmelidir.”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise Stoltenberg’in söylediklerine katıldığını belirterek, Atina ve Ankara arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Blinken şöyle konuştu: “İki ülke de ABD’nin dostu ve önemli müttefikleri. Farklılıkları bulunabilir ancak bu sorunlar yapıcı şekilde ve diyalog yoluyla çözülmeli. Bunu geçmişte yaptılar, şimdi de yapmalarını bekliyoruz.”

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı transatlantik ittifaka yönelik bir “meydan okuma” olara nitelendiren ve NATO üyeleri arasında birliğin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Blinken, Ukrayna’ya verilen destek konusunda da ittifak içinde birlikte çalışılmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Eylül Cumartesi günü Samsun Çarşamba Havalimanı’ndaki TEKNOFEST 2O22’de konuşmuş ve Yunanistan’a sert tepki göstermişti. Atina’nın S-300’ler ile Türkiye’yi tehdit ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. İzmir’i unutma. Aynı Türkiye şimdi kimi alanlarda dünyanın gelişmiş ülkelerinin üzerine çıkan başarılarla kendini ispat ettiriyor. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Bosna Hersek ziyareti kapsamında da konuşan Erdoğan, Atina’ya uyarılarını bir kez daha yinelemiş ve kendisine “Türkiye, Yunanistan’a askeri operasyon düzenlemeyi düşünüyor mu?” sorusunun sorulması üzerine şu yanıtı vermişti:

“Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. Bire gece ansızın gelebiliriz diyorsak ne dedim vakti saati geldiğinde bir gece ansızın gelebiliriz. niye? Ellerinde bu adalar var, bu adalarda üsler var buralardan hareketle bize gayrimeşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. Sabrın sonu geldiği anda sabrın sonu selamettir. Selameti gördüğümüz anda bunu da Yunanistan’ın ben bildiğine inanıyorum. O vakit saat gelir, gereği yapılır. Radar kilitlemesi şu, bu adımları atmak hayra alamet değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.