Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SSCB için casusluk yapan ABD’li analist hayatını kaybetti

Soğuk Savaş sırasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) casusluk yapmasıyla bilinen Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Ulusal Güvenlik Ajansı’nda (NSA) çalışan iletişim uzmanı Ronald William Pelton, 80 yaşında hayatını kaybetti.

Soğuk Savaş sırasında SSCB için casusluk yapmasıyla bilinen ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nda (NSA) çalışan analist Ronald William Pelton, 80 yaşında hayatını kaybetti.

Pelton, 1985’te ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit edebilecek devlet sırlarını SSCB’ye sattığı gerekçesiyle tutuklanan bir iletişim uzmanıydı. Pelton, yaklaşık 30 yıl hapis cezası çekerek 2015’te cezasını tamamlamıştı.

Pelton’ın, ABD’nin savunma ve iletişim sırlarını 35 bin dolardan fazla bir miktara SSCB’ye satması tutuklanmasına neden olan suçları arasında yer alıyor. Öte yandan Pelton’ın en fazla bilinen suçu ise Sovyet istihbaratına Ivy Bells Operasyonu hakkında bilgi vermesi. Ivy Bells Operasyonu, ABD donanmalarının Sovyetlerin denizaltı iletişim kablolarını kesmek için planlanmıştı.

Ne olmuştu?

SSCB’den kaçan bir Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) ajanı, Pelton’u müfettişlere ihbar ederek kovuşturması için zemin hazırladı. 

Pelton’ın avukatı, Pelton’ın ABD’ye ihanet ettiğini çünkü mali açıdan zor zamanlar geçirdiğini ve çaresiz olduğunu söyleyerek Pelton’u savunmuştu. Öte yandan avukat, casusluğu Pelton’ın hayatında yaptığı en büyük hatalardan biri olarak nitelemişti. 

Bir federal yargıç ise Pelton’un “ABD ceza kanunundaki en ciddi suçlardan birini” işlediğini belirtmişti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.