Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da Mahsa Amini’nin ölümü: Protestolarda beş kişi öldü

İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü ülke çapında protesto ediliyor. Gelen son haberlere göre protestolarda en az beş kişi hayatını kaybetti.

Başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü ülke genelinde protestolara yol açtı. Başkent Tahran’da bir araya gelen kadınlar, başörtülerini çıkardı ve “Diktatöre ölüm” sloganları attı. Polisin eylemcilere biber gazı sıktığı ve eylemcilere copla müdahale ettiği belirtildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Amini’nin memleketi Sakkız da dahil olmak üzere pek çok kentteki protestolarda en az beş kişinin hayatını kaybettiğini, 75 kişinin ise yaralandığını açıkladı. İran hükümeti ise protestolara müdahalede hayatını kaybedenlerin olduğunu reddediyor.

Mahsa Amini

Amini’nin gözaltına alındıktan sonra ahlak polisi tarafından dövüldüğü ve işkenceye maruz kaldığı, bu nedenle komaya girdiği iddia ediliyordu. Yetkililer ise Amini’ye kötü muamele uygulandığını reddetti. Babasının, Mahsa Amini’nin dizlerinde yaralar olduğunu söylemesine rağmen polisler, genç kadının kalp krizinden öldüğünü ileri sürdü.

Tahran Emniyet Müdürü, Amini’nin ölümünü “tekrarlanması istenmeyen talihsiz bir olay” olarak tanımladı.

Kaynak: ReutersIran International

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.