Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fahrettin Altun’un evinin fotoğrafını çektiği iddiasıyla yargılanan CHP Üsküdar İlçe Başkanı beraat etti: “Zaten absürt bir davaydı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un evinin fotoğrafını çektiği iddiasıyla yargılandığı davada dün (21 Eylül) beraat etti. Özçağdaş, beraat kararını ve yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 

Fahrettin Altun (solda) ve Suat Özçağdaş

Hakkında beş yıla kadar hapis cezası istenen CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, iki yıldan uzun süren bir yargılamanın ardından beraat etti.

İstanbul’daki Anadolu 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün (21 Eylül) görülen karar duruşmasına aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda partili katıldı. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu da duruşmadaydı. Özçağdaş, gördüğü destekten memnundu: 

“Yaklaşık iki buçuk yıldır süren bir dava. İki buçuk sene önce bir trol ordusunun saldırısıyla başladı. Sayın Altun’un evinin olduğu yerde mevzuata aykırı bir yapılaşma olduğu ihbarı geliyor ve belediye ekipleri müdahale ediyorlar. Sayın Altun da bunu yıkıyor ve Cumhuriyet gazetesine bu yansıyor. Bu tür meselelerin tamamını biz siyasiler, takip etmek zorundayız. CHP’nin hem ilçe başkanı hem de Üsküdar Belediyesi’nde grup başkanıyım. Dolayısıyla mevzuatta aykırı bir yapılaşma olduğunda gidip inceliyoruz. Belediye meclisinde gündeme getiriyoruz. Ben de bunu yapmak için gittim, inceledim, Canan başkanımıza bir şey olmadığını söyledim. Ondan sonra gece yarısı trol saldırısı başladı. ‘Evin fotoğraflarını gizlice çekti, Polislerin dur ihtarına uymadı’ gibi. Polis ifadeleri ile bu yalanlandı. Bu tutanak internette gezmeye başladı. Bu soruşturmanın gizliliğinin ihlali suçudur. Ardından özel hayatın gizliliğinden bir dava açıldı. Hâlâ devam eden bir tazminat davası var. Genel başkanımıza, suçu ve suçluyu övmekten yine tazminat ile ilgili bir dava açıldı. Bu davada yüzlerce değil, binlerce insana dava açıldı.”

Özçağdaş, davanın iş, siyasi ve normal hayatına etki ettiğini söyledi, bu kadar uzamasının Türkiye açısından bir sorun olduğunu belirtti:

“Hâlâ internette insanlar, evin fotoğrafını çekmişim, gitmişim bakmışım gibi yazılar yazıyorlar. Bunlar karşılığı olmayan yazılar ama günün sonunda böyle bir dönemde yaşıyoruz ve biz CHP’liler bu mücadeleyi sürdürmek durumundayız.”

“Basın emekçileri hâlâ yargılanıyor”

Özçağdaş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un “Kaçak Pergola” haberinden dolayı gazeteciler İpek Özbey ve Hazal Ocak’ın şikayetçi olduğunu belirtti. Erişim engeli getirilen “Boğaz’da kaçak var” haberine tıklandığında internet kullanıcıları doğrudan Cumhuriyet gazetesinin ana sayfasına yönlendiriliyor.

Özçağdaş, kendi davasının bir “sembol” haline geldiğini vurguladı. Kaftancıoğlu’nun yargılama sürecinin hâlâ devam ettiğini söyleyen Özçağdaş, “Bu dava sembol bir haline dönüştü çünkü gerçekten absürt bir dava. Ortada bir kent suçu var. İşini yapmaya çalışan basın emekçileri var. Basın emekçileri hâlâ yargılanmaya devam ediyorlar. Bu yargılamalar, usulsüzlüklerin kapatılması adına yapılan şeyler. Ben yargılandım, Canan başkanımız yargılanıyor, bu kent suçunu dile getiren birçok partilimiz ve yurttaşımız yargılanmaya devam ediyor” dedi.

Ne olmuştu? 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Suat Özçağdaş’ın “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan iki yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Savcılık, Özçağdaş’ın evin görüntülerini Canan Kaftancıoğlu’na da yolladığını ileri sürmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.