Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’in kısmi seferberlik açıklamasının ardından düzenlenen protestolarda 1300 kişi gözaltına alındı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından ülke genelinde düzenlenen savaş karşıtı protestolarda en az 1300 kişi gözaltına alındı. Öte yandan Putin’in açıklamasının ardından Ruslar havalimanlarına akın etti ve uçak biletleri tavan yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün (21 Eylül) “Batı, Rusya’yı yok etmeye çalışıyor” diyerek ülke genelinde kısmi bir seferberlik ilan ettiğini duyurmuş ve ülkede askeri eğitimi bulunan 300 bin yedek askerin orduya çağrılacağını açıklamıştı. Putin’in bu açıklamasının ardından başta St. Petersburg ve Moskova olmak üzere Rusya’nın birçok şehrinde savaş karşıtı protestolar düzenlendi. Rus insan hakları grubu OVD-Info, protestolarda en az 1300 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Moskova’daki başsavcılık, yasadışı protesto çağrısı yapan ve protestolara katılanların 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği uyarısında bulundu.

Putin’in ülkede kısmi bir seferberlik ilan etmesinin ardından ülkede “Rusya’dan nasıl kaçılır?” araması yapanların sayısı neredeyse dört kat artmıştı. Rus vatandaşları havalimanlarına akın etmiş ve Moskova-İstanbul seferlerinin uçak biletleri 30 bin liraya kadar yükselmişti. Uçuş takip sitesi FlightRadar24 tarafından elde edilen görüntülerde görüldüğü gibi, Moskova ve St. Petersburg’dan kalkan uçakların sıklığı Rusların ülkeden kaçtığının kanıtıydı.

Seferberlik ilanının ardından pek çok Rus vatandaşı da internette “Kol nasıl kırılır?” diye arama yapmaya başlamıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.