Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zelenskiy BM’ye seslendi: “Rusya’nın veto hakkı elinden alınmalı”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle adil bir ceza alması gerektiğini savundu ve Ukrayna’da barış tesis edilmesi için beş maddelik bir formüle ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Rusya’nın uluslararası mahkemelerde yargılanmasını talep eden Zelenskiy, “Moskova’nın veto hakkı elinden alınmalı” dedi.

Önceden kaydedilen bir video ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarını anlattı ve Moskova’nın cezalandırılması için bağımsız bir mahkeme kurulmasını istedi. Batıdan askeri destek talep eden Zelenskiy, Ukrayna’da barışın tesisi için beş maddelik bir “barış formülü” önerdi.

Eylül ayı başından itibaren geçtikleri karşı taarruzda binlerce kilometrekarelik alanı Rusya’dan geri aldıklarını anlatan Zelenskiy, İzyum’da 445 kişilik bir toplu mezar bulunduğundan bahsetti. Şehirde Ruslar tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarına dair konuşan Zelenskiy, “Rus ordusu hadım etmeye neden bu kadar takıntılı?” diye sordu.

Barış istemeyen tek tarafın Moskova olduğunu vurgulayan Zelenskiy, “Ukrayna barış istiyor. Avrupa barış istiyor. Dünya barış istiyor. Fakat görüyoruz ki savaş isteyen tek kişi var” dedi.

Zelenskiy’nin konuşmasında 15 defa “ceza” kelimesi geçti. Bu kelime, barış formülü için müzakere edilemez beş koşuldan ilkiydi. Rusya’nın saldırganlığının sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini bir kez daha vurgulayan Zelenskiy, Moskova’ya daha fazla yaptırım uygulanmasını istedi ve Rusya’nın BM’deki veto hakkının elinden alınması gerektiğini söyledi.

Ukrayna lideri Zelenskiy’nin ayakta alkışlanan konuşmasını dinleyenler arasında eşi Olena Zelenska da vardı.

Rusya’nın cezalandırılması için bağımsız bir mahkeme kurulması gerektiğini söyleyen Zelenskiy, Ukrayna olarak gereken delilleri bulduklarını ve hazırlık yaptıklarını şu sözlerle açıkladı:

“Böyle bir mahkeme oluşturmak için net adımlar hazırladık. Tüm mekanlarda sergilenecek. Rusya bu savaşın bedelini varlıklarıyla ödemek zorunda.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesinde ilan ettiği kısmi seferberliğe de değinen Zelenskiy, Moskova’nın amacının zaman kazanmak ve böylece de yeni saldırılar hazırlamak olduğunu öne sürdü.

Zelenskiy’nin konuşması oturuma katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.

Biden: “Nükleer savaşın kazananı olmaz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden da dün BM Genel Kurulu’na hitap eden liderler arasındaydı. Konuşmasının büyük bir çoğunluğunu Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ayıran Biden, Moskova’nın nükleer silah tehdidini de “pervasız ve sorumsuz” olarak nitelendirdi ve “Nükleer savaşın kazananı olmaz” dedi.

“Bir ülkenin toprağını güç göstererek alamazsınız” diyen Biden, ABD’nin özgürlüğün yanında olmaya devam edeceğini vurguladı:

“Özgürlüğün yanında olduk, BM şartının her imzacısı bunlardan sorumludur. Tıpkı sizin gibi ABD de bu savaşın bitmesini istiyor. Bir ülkenin toprağını güçle alamazsınız. Şu anda bunun önünde duran tek ülke Rusya’dır. Hepimiz inançları ilkeleri korumaya söz veren hepimiz BM üyesi olarak net ve kuvvetli olmalıyız, dirayetimizin kırılmasına izin vermemeliyiz.”

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.