Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeniden Ukrayna’nın kontrolüne geçen İzyum’da toplu mezar bulundu

Ukrayna ordusunun kontrolüne giren İzyum’da 440 cesedin olduğu bir toplu mezar ortaya çıkarıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İzyum’da yaşananları Rus kuvvetleri tarafından yapılan Buça katliamına benzetti.

Ukrayna’nın İzyum kentindeki toplu mezarlık (Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi)

Ukrayna askerleri, Rus güçlerinden geri alınan İzyum kentinde, 440’tan fazla cesedin bulunduğu bir toplu mezarı ortaya çıkardı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, “Ruslardan kurtarıldıktan sonra İzyum’da toplu mezarlar keşfediliyor” tweetini attı ve mevcut en büyük mezarın 440 isimsiz mezara sahip olduğunu duyurdu.

Harkov Bölgesi Baş Polis Müfettişi Serhiy Bolvinov, Sky News’e bazı insanların bombardıman ve hava saldırılarıyla öldürüldüğünü açıkladı. Bolvinov, her ceset üzerinde adli soruşturma yürütüleceğini söyledi ve “Kurtarılmış bölgeler arasında büyük bir kasabadaki en büyük mezarlıklardan biri diyebilirim. 440 ceset tek bir yere gömüldü. Bazıları topçu ateşi nedeniyle öldü, bazıları hava saldırıları nedeniyle öldü” dedi.

Toplu mezarı Buça’da yaşanan katliama benzeten Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün geceki (15 Eylül) video konuşmasında şunları söyledi:

“Rusya her yerde arkasında ölüm bırakıyor ve sorumlu tutulmalı. Orada gerekli işlemler çoktan başladı. Daha net ve doğrulanabilir bilgi yarın elde edilmeli”

Oku: Yeniden Ukrayna’nın kontrolüne geçen İzyum’daki siviller anlatıyor: “Yaşamadan yaşadıklarımızı anlamanız mümkün değil”

Associated Press (AP) muhabiri, toplu mezarı, dün İzyum dışındaki bir ormanda fotoğrafladı. Ağaçların arasında, çoğu sadece rakamlarla işaretlenmiş, basit ahşap haçlı yüzlerce mezar vardı. Daha büyük bir mezarda 17 Ukraynalı askerin cesedinin bulunduğunu belirten bir işaret yer alıyordu.

Metal dedektörlü müfettişler, herhangi bir gizli patlayıcı için alanı taradı.

İşgal altındaki toprakları yeniden bütünleştirmekle görevli Oleg Kotenko, Rus askerlerinin sosyal medyada yayınladığı videoların mezarda muhtemelen 17’den fazla ceset olduğunu gösterdiğini belirterek, “Henüz saymadık ama sanırım 25, hatta 30’dan fazla var” dedi.

Oleg Kotenko

“Enkazdan kendi ellerimle çıkardım”

İzyum sakini Sergey Gorodko, bireysel mezarlara gömülen yüzlerce kişi arasında, bir apartman binasına yapılan hava saldırısında öldürülen düzinelerce yetişkin ve çocuk olduğunu ve bazılarını enkazdan kendi elleriyle çıkardığını söyledi.

Binlerce Rus askeri hafta sonu İzyum’dan çekildi. Rusya’dan kamuoyuna hemen bir açıklama yapılmadı.

Ağır bombardımanlardan dolayı “ikinci Mariupol” olarak tanımlanan şehir, geri alınmasının ardından ilk kez dış dünya tarafından çarşamba günü (14 Eylül) ziyaret edildi.

Rusya, sivilleri hedef aldığını veya savaş suçları işlediğini birçok kez reddetti.

“Rusya, Buça’da savaş suçu işlemekle suçlanmıştı”

Ukrayna ve müttefikleri, Rus güçlerini şubatta işgal edilen Buça’da savaş suçu işlemekle suçlamıştı.

Kiev’in kuzey batısındaki zengin banliyö kasabası Buça, yüzlerce cesedin bulunduğu Rus savaş suçlarıyla özdeşleşti. Bir aylık savaşın ardından Buça, Moskova’nın, güçlerini yeniden Ukrayna’nın doğusunda yoğunlaştırmak için geri çekildiği ilk yerlerden biriydi.

Oku: Buça’da sivil katliamı iddiası: Kentte neler yaşandı?

Kaynak: Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.