Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın serbest bıraktığı İngiliz asker Aiden Aslin, esir kaldığı sürede yaşadıklarını anlattı: “Köpekten beter davrandılar”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken iki ülke arasında işgalin başından bu yana en geniş kapsamlı esir takası gerçekleştirilmişti. Serbest bırakılanlar arasında Mariupol’de esir düşen ve haklarında idam kararı verilen İngiliz vatandaşları Aiden Aslin ve Shaun Pinner de vardı. Aslin, serbest bırakılmasının ardından ilk röportajını The Sun’a verdi ve beş ay boyunca yaşadıklarını anlattı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde yedi ay geride kaldı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, aralarında Rusya’nın Mariupol’de gözaltına alındığı neo-Nazi Azak Taburu komutanlarının da yer aldığı 215 Ukraynalı ve yabancı savaşçının serbest bırakıldığını açıkladı. Rusya ise Ukrayna’nın 55 kişiyi iade ettiğini duyurdu. Esir takası için yapılan müzakerelerde Türkiye ve Suudi Arabistan arabulucu oldu.

John Harding, Shaun Pinner ve Aiden Aslin serbest bırakılan beş savaş esiri arasındaydı.

ABD, İsveç, Hırvatistan ve Fas vatandaşlarının da aralarında olduğu beşi İngiliz 10 kişi ise Suudi Arabistan’a gönderildi. Serbest bırakılanlar arasında Mariupol’de Rusya’ya karşı savaşırken esir düşen İngiliz askeri Aiden Aslin de yer aldı.

Aiden Aslin, Ukrayna’nın Mariupol kentinde savaşırken Rus güçleri tarafından esir alınmış ve Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk’teki bir mahkeme tarafından terörizm suçlamasıyla idam cezasına çarptırılmıştı.

Aiden Aslin

“Köpekten beter davranıldı”

Aylarca gözaltında tutulduktan sonra İngiltere’ye dönen Aslin, The Sun’a verdiği röportajda yaşadıklarını anlattı. Beş ay boyunca bir hücrede tutulduğunu söyleyen Aslin, “Bize köpekten beter davranıyorlardı” dedi. Her sabah Rus milli marşı söylemek zorunda kaldıklarını anlatan Aslin, aralarında bu marşı söylemek istemeyenlerin de olduğunu ve bu kişilerin dayak yediğini aktardı.

Esir tutulduğu süre boyunca bir kez bıçaklandığını ve çok kez dövmeleri yüzünden dövüldüğünü anlatan Aslin, “Öldürülme ihtimalimin çok yüksek olduğunu biliyordum. Bana, ‘Hızlı bir ölüm mü, yoksa güzel bir ölüm mü istersin?’ diye sordular” diye konuştu.

Dört kişiyle birlikte iki kişilik bir hücrede kaldıklarını ve bitlerle dolu hasırlar üzerinde uyuduklarını anlatan Aslin, “Tuvaletimiz olmadığı için doğru düzgün tuvaletimizi yapamadık. Hep boş şişe kullanmak zorunda kaldık” dedi. Üç hafta boyunca yalnızca kuru ekmek yediklerini ve su içtiklerini söyleyen Aslin, Rus askerlerinden kendilerine musluk suyu vermeleri için yalvardıklarını da anlattı.

Aiden Aslin kimdir?

28 yaşındaki Aiden Aslin, 2018 yılında Nottinghamshire’daki Newark kasabasından Ukrayna’ya gitti. Ukraynalı bir kadın ile nişanlanan Aslin, daha sonra güneydeki Mikolayiv’e yerleşmiş ve Ukrayna vatandaşlığına da geçti.

Daha sonra Ukrayna donanmasına kaydolan Aslin, yaklaşık dört yıl boyunca donanma için çalıştı. Ailesinin verdiği bilgiye göre Aslin, 2015 ile 2017 yılları arasında Suriye’ye gitti ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) adına IŞİD’e karşı savaştı.

Aiden Aslin

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne katıldıktan sonra Rus birliklerinin kuşatması altında bulunan Mariupol’ü savunan askerlerden biri olan Aslin, nisan ayında Rus birliklerine teslim oldu.

Teslim olmasının ardından kendisine, “Kimseyi öldürdün mü? Öldüren kimseyi gördün mü?” diye sorulması üzerine “Öldürmedim ve silahlı çatışmaya girmedim” diyen Aslin’in bu görüntüleri Rus devlet televizyonunda da yayınlandı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.