Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Akım: Ukrayna, gaz sızıntılarını “terör saldırısı” olarak nitelendirdi

Ukrayna, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattındaki gaz sızıntılarını “terör saldırısı” olarak nitelendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mihail Podolyak, bu sızıntıların Rusya’nın planladığı bir terör saldırısı olduğunu savundu ve “Rusya, Avrupa’daki ekonomik durumu istikrarsızlaştırmak ve kış öncesi paniğe neden olmak istiyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mihail Podolyak, Kuzey Akım 1 ve 2’deki hasardan dolayı Moskova’yı suçladı. Rusya’nın Avrupa’daki ekonomik durumu ve yaklaşan kış ayları öncesi paniğe neden olmak istediğini belirten Podolyak, “Bu durum, AB’ye yönelik bir saldırı eyleminden başka bir şey değildir” diye konuştu.

İsveç ve Danimarkalı yetkililer gün içerisinde Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 projelerinin üç farklı yerinde gaz sızıntısı olduğunu açıklamıştı. Sismologlar da sızıntılardan önce sualtında patlamalar yaşandığını aktarmıştı. İsveç Ulusal Sismik Ağı’ndan (SNSN) Bjorn Lund yerel basına verdiği demeçte, “Bunların patlama olduğuna dair hiçbir şüphemiz yok” demişti.

Ne olmuştu?

İsveç Denizcilik İdaresi (SMA), bugün (27 Eylül) yaptığı açıklamada Kuzey Akım 1 boru hattında iki sızıntı olduğuna dair bir uyarı yayımladı:

Kuzey Akım 1’de biri İsveç ekonomik bölgesinde ve diğeri Danimarka ekonomik bölgesinde olmak üzere iki sızıntı var. Bunlar birbirine çok yakın.

SMA’dan bir başka yetkili de, “Hiçbir geminin sahaya çok yaklaşmadığından emin olmak için fazladan nöbet tutuyoruz” diyerek şu anda teyakkuzda olduklarını belirtti.

Danimarkalı yetkililer de dün Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyan Kuzey Akım 2 boru hattında sızıntı olduğunu ve hattının geçtiği Bornholm Adası’nın yakınlarında dokuz kilometrekarelik bir yasak alan oluşturulduğunu açıklamıştı.

Böylece önce Kuzey Akım 2’de meydana gelen sızıntılar, daha sonra da Kuzey Akım 1’de tespit edildi.

Şimdiye kadar ne biliyoruz?

Yetkililer, Kuzey Akım 2’de benzer bir düşüş tespit edildikten kısa bir süre sonra Kuzey Akım 1’de de bir basınç düşüşü tespit edildiğini açıkladı. Kuzey Akım 1’in iki hattının her ikisi de etkilenirken, Kuzey Akım 2’nin boru hatlarından birinin basıncında bir düşüş gözlemlendi.

Yetkililer, Kuzey Akım 2’yi etkileyen sorunun olası nedeninin Danimarka’nın Bornholm Adası’nın güneydoğusunda bir gaz sızıntısı olduğunu belirledi. Alman Ekonomi Bakanlığı olayı araştırdıklarını söylerken, “Şu anda basınçtaki düşüşün nedenini bilmiyoruz” açıklamasını yaptı.

Kuzey Akım 1 ve 2 neden bu kadar önemli?

Her iki boru hattı da Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşımak için inşa edilirken, Kuzey Akım 2 boru hattı hiçbir zaman açılmadı. Kuzey Akım 2, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya ve diğer Avrupa ülkelerine sevk edilmesini öngören bir projeydi. 10 milyar euroluk bu proje, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından durdurulmuştu. Ancak uzmanlar, gazın boru hattına halihazırda pompalandığını belirtiyor ve bu gazın atmosfere salınabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.

Sabotaj ihtimali var mı?

Alman yetkililer hasarın olası nedeni hakkında henüz bir bilgi vermedi. Tagesspiegel gazetesi, Alman güvenlik çevrelerinin sabotajdan şüphelendiğini aktardı. Gazeteye konuşan bir kaynak, “Hayal gücümüz artık bunun hedefli bir saldırı olmadığı bir senaryoya izin vermiyor” dedi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, sızıntıların kazara olduğunu hayal etmenin zor olduğunu söyledi. Polonya’yı ziyaret eden Frederiksen, Danimarka medyasına “Üç sızıntının birbirinden uzak olması alışılmadık bir durum. Bu yüzden tesadüfi olduğunu hayal etmek zor” diye konuştu.

Kremlin endişeli

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın hasar raporlarından son derece endişe duyduğunu ve sabotaj dahil hiçbir seçeneğin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Interfax devlet haber ajansının haberine göre Peskov, “Hiçbir seçenek göz ardı edilemez. Açıkçası boru hattında bir tahribat var. Sebebi nedir, sonuçlara kadar göz ardı edilebilecek bir seçenek yok. Soruşturmanın sonuçları ortaya çıkıyor. Bu, hızla çözülmesi gereken kesinlikle eşi görülmemiş bir durum” dedi.

Rusya’dan neden gaz gelmiyor?

Kuzey Akım 1, bu ayın başına kadar Almanya’ya gaz taşıyordu. Ancak Rus enerji devi Gazprom, ana bileşenlerin onarımı için acil bakım çalışmasına ihtiyaç olduğunu iddia ederek gaz arzını kesti. Alman yetkililer, Moskova’nın Batı yaptırımları nedeniyle gaz kaynaklarını bir şantaj olarak kullandığını savunuyor.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, enerji ihtiyaçları için Rusya ‘ya büyük ölçüde bağımlıydı. Ancak Avrupa, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana yeni kaynak arayışında.

Kaynak: ReutersAFPDW

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.