Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seferberlik ilanından sonra Rusya’dan kaçış devam ediyor: Varlıklı Ruslar, özel uçaklarda bir koltuğa 25 bin sterlin ödüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından Rusya’dan kaçmaya çalışan varlıklı Ruslar, özel uçaklardan koltuk kiralamak için 20 bin ile 25 bin sterlin arasında bir ücreti gözden çıkarıyor. Rusya’daki şirketler ise çalışanlarını ülke dışına çıkarmak için özel uçak kiralıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmî seferberlik ilan etmesinin ardından Rusya’dan kaçmaya çalışan zengin Ruslar, özel uçak ve jetlerden koltuk satın alıyor. Ruslar, özel uçaklarda bir koltuğa 20 bin ile 25 bin sterlin arasında ücret öderken, 80 bin ila 140 bin sterlin ücret ödeyerek sekiz koltuklu özel jet kiralayanlar da var.

Özel uçak ve jetlerden koltuk satın alan Ruslar, vizesiz girebilecekleri Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan’ı tercih ediyor.

Jet uçuşu hizmeti veren şirketler taleplere yetişemiyor

Jet şirketi Your Charter’ın direktörü Yevgeni Bikov, “Şu an durum çok çılgınca. Eskiden günde 50 kişiden talep alırdık şimdi ise beş bin talep geliyor” dedi. Gelen her talebi karşılayamadıklarını belirten Bikov, hem fiyatları düşürmek hem de talepleri karşılamak için şirketinin daha büyük uçaklar kiralamaya başladığını belirtti. Bikov, yeni kiraladıkları uçaklarda dahi bir koltuk fiyatının ortalama üç bin sterlin olduğunu söyledi.

Jet uçuşu hizmeti sunan bir başka şirket FlightWay’in yöneticisi Eduard Simonov, Türkiye, Dubai, Kazakistan ve Ermenistan gibi ülkelere uçuş için gelen taleplerin yaklaşık 50 kat arttığını anlattı. Rusların özel jet uçuşu için taleplerinin Avrupa Birliği’nin (AB) uyguladığı ambargolar yüzünden karşılanamadığının altını çizen Simonov, şöyle devam etti:

“Birçok Avrupalı jet firması Rusya pazarından çekildi. Şimdi arzdan daha çok talep var. Aynı zamanda altı ay önceye kıyasla fiyatlarda da inanılmaz bir artış söz konusu.”

Sadece varlıklı Ruslar değil, şirketler de çalışanları için özel uçak kiralıyor

Öte yandan, Rusya’dan kaçmak için özel uçak veya jet kiralayanlar sadece varlıklı Ruslar değil. Rus iş merkezi Kommersant’a göre, bir video oyunu üreticisi şirket, çalışanlarını Rusya dışına çıkartmak için özel uçak kiraladı. Simonov bu durumu “Yeni müşteri yapısına doğru evriliyoruz. Artık sadece bireyler değil aynı zamanda şirketler de uçak kiralıyorlar” diyerek değerlendirdi.

Rusya’da Kremlin’in bu hafta içinde sınırları tamamen kapatacağına dair bir endişe hakim. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, dünkü (26 Eylül) basın toplantısında sınırların kapatılıp kapatılmayacağını soran gazetecilere “Bu konu hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Henüz böyle bir karar alınmadı” diyerek yanıt verdi.

Ne olmuştu?

Geçen çarşamba (21 Eylül) bir televizyon konuşmasıyla halka seslenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Batı, Rusya’yı yok etmeye çalışıyor” diyerek ülkede kısmi seferberlik ilan etmişti. Buna göre askeri eğitimi olan kişiler orduya çağrılacak ve seferberliğe katılan tüm Ruslar asker statüsünde olacak.

“Hedefimiz Donbas’ı kurtarmak” diyen Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde savaşan tüm gönüllü savaşçıların Rusya Silahlı Kuvvetleri üyeleriyle aynı haklara sahip olacağını da duyurmuştu.

Google Trends verilerine göre Duma’nın geçirdiği yasanın ardından “Rusya’dan nasıl kaçılır?” araması yapan Rusların sayısı neredeyse dört kat arttı. Seferberlik ihtimalinin ardından da dün pek çok Rusya vatandaşı havalimanlarına akın etmiş ve Moskova-İstanbul seferlerinin uçak biletleri 30 bin liraya kadar yükselmişti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.