Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, seçim güvenliği için 200 bin sandık görevlisi belirleyecek – Salıcı: “En çok ihtiyaç duyduğumuz yerler, düşük oy aldığımız yerler”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, altılı masanın seçim güvenliği konusunda birlikte hareket edeceğini ve 200 bin sandık görevlisi belirleyeceklerini söyledi. Salıcı, “Seçim güvenliğinin en çok ihtiyaç duyulduğu yer, bizim düşük oy aldığımız yerlerdeki seçim güvenliği. Seçim güvenliği denildiğinde kimse, CHP’nin yüzde 50 üzerinde oy aldığı ilçelerdeki sandıkların başında ya da oylama merkezlerindeki sonuçları kastetmiyor” dedi. 

Sosyal Demokrasi Derneği ve Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı, bugün (28 Eylül) Ankara’da Seçim Güvenliği Çalıştayı düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, çalıştayda yaptığı konuşmada, 2023 seçimlerine giderken seçim güvenliğinin tüm yurttaşlar için önemli olduğunu belirterek, “Sandığa giden kimse, ‘Ben oy vereceğim ve oyuma bir şey olacak’ kaygısı taşımasın. AKP’li yurttaşlar da, aradaki farkın açık olduğunu, manipülasyon olduğunu görsün. Bu seçim bir tartışmalı seçim olmasın” dedi. 

“Oylarımızı artırdığımız yerlerde yoğun bir seçim güvenliği çalışması yürütmemiz lazım”

Salıcı, CHP’nin seçim güvenliğine en çok ihtiyacı olan bölgeleri şöyle anlattı:

“Seçim güvenliğinin en çok ihtiyaç duyulduğu yer, bizim düşük oy aldığımız yerler. Seçim güvenliği denildiğinde kimse, CHP’nin yüzde 50’nin üzerinde oy aldığı ilçelerdeki sandıkların başında ya da oylama merkezlerindeki sonuçları kastetmiyor. Kastettiğimiz yerler, İç Anadolu’nun bazı bölgeleri, Karadeniz’in bazı ilçeleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ilçelerimizde ve köylerimizde bulunan bazı yerler. Bizim buralarda yoğun bir çalışma yürütmemiz lazım. Bunun için CHP olarak, bizim yürüttüğümüz Doğu Masası’nın oy artışı, üye artışı ve onlar üzerinden sandık güvenliğine katkı sağlamada önemli bir etkisi var. Karadeniz’de yürütülen çalışmaların da önemli bir etkisi var.”

“Esas hazırlığın yapılması gereken dönemdeyiz”

Salıcı, altılı masanın seçim güvenliği konusunda birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Altılı masa seçimlerde, seçim güvenliği konusunda birlikte hareket edecek. Seçimi dörde ayırırsak, seçim takvimi başlamadan önce, seçim takvimi dahilinde olan bölüm, seçim günü ve itirazlar süreci. Dört ana başlık üzerinde ele alırsak, biz henüz seçim takviminin başlamadığı dönemdeyiz. Esas hazırlığın yapılması gereken dönemdeyiz” diye konuştu. 

CHP, 200 bin sandık görevlisi belirleyecek

2018 yılındaki sandık görevlilerini referans aldıklarını belirten Salıcı, “Önümüzdeki seçimlerde 200 bine yakın sandık olmasını bekliyoruz; nüfus artışından dolayı, seçmen sayısındaki artıştan dolayı. Her sandığa bir asil ve bir yedek belirleme hedefi ile yola çıkıyoruz” diye konuştu. 

“CHP’nin seçime güvenli iklimde gidilmesini sağlama yükümlülüğü var”

Türkiye’nin seçime güvenli bir iklimde gitmesi gerektiğini belirten Salıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun SADAT’ın önüne gitmesinin de bunun adımlarından biri olduğunu söyledi. Salıcı, “CHP’nin sadece seçim günü sandıkların başında, partili arkadaşlarımızın bulunmasının ötesinde seçime güvenli bir iklimde gidilmesini sağlamak gibi bir yükümlülüğü de var” dedi. 

“Türkiye, seçim güvenliğinde 165 ülke arasında 123’üncü sırada”

Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkanı Sami Doğan, çalıştayda yaptığı konuşmada seçim güvenliği konusundaki risklere dikkat çekerek şunları söyledi: “Uluslararası değerlendirmelere göre, seçimi otoriter rejim kategorisinde yer alan ülkemiz, seçim dürüstlüğü açısından 165 ülke arasında 123’üncü sırada. Bu durum bize, ülkemizde seçim güvenliğinin, seçimlerin hukuki sorunları yanında seçimin meşruiyeti açısından potansiyel riskler barındırdığını da gösteriyor.”  

“CHP üç milyonun üzerinde evi ziyaret etti”

CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı ise CHP’nin seçim güvenliği konusundaki çalışmalarını anlattı. Atıcı, sandık görevlilerinin tek tek arandığını ve evleri ziyaret ettiklerini belirterek, “Örgütlerimiz gerçek anlamda çalışacak. Toplamda 105 bin görevli belirlediler. Şu ana kadar da üç milyonun üstünde evi ziyaret etmiş durumdayız” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.