Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan “Faiz tek hanelere inecek” dedi | Eski MB Başkanı Durmuş Yılmaz: “Malum teoriyi ispat ettik diyecekler” 

CumhurbaşkanRecep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın (MB) politika faizini düşürmeye devam edeceğini söyleyerek, “Enflasyondan önce faize bakıyorum, büyük savaşım faizle” dedi. Eski MB Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, hükümetin “Faiz sebep, enflasyon sonuç” tezinin ispatlandığını iddia edeceğini belirterek, “Enflasyonda baz etkisiyle bir miktar gerileme olacak ve bunu faiz indirimlerine bağlayarak kullanmaya çalışacaklar” diye konuştu. Prof. Dr. Yakup Küçükkale’ye göre ise yeni faiz indirimlerinin piyasaya etkisi kısıtlı olacak: “Dünya, Türkiye’nin şu anda uyguladığı politikalara bir isim taktı: İrrasyonel ekonomi politikaları.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizle kavgasını sürdürüyor. Dün (28 Eylül) katıldığı bir televizyon programında Erdoğan, “Ben enflasyondan önce faize bakıyorum. Faizi yüzde 12’ye indirdik. Artık yukarı çıkma yok, daha aşağı inecek. Yıl sonunda temennim faizi tek hanelere indirmeliyiz” diye konuştu. Erdoğan, ABD’nin, Avrupa’nın faiz oranlarının tek haneli olmasını örnek göstererek, faizin “enflasyonu baskılayarak aşağı indireceğini” söyledi. 

OKU: 23 Eylül 2021’den, 22 Eylül 2022’ye – Faiz indirimlerinin gölgesinde Türkiye ekonomisi

Erdoğan, bugün (29 Eylül) de faiz konusundaki sözlerini yineledi ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) 21. Olağan Genel Kurulu’nda konuşurken, “En büyük savaşım faizle, en büyük düşmanım faiz” dedi.

Durmuş Yılmaz: “Malum teoriyi ispat ettik diyecekler”

2006-2011 yılları arasında Merkez Bankası başkanlığı yapan, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuç” tezini hatırlatarak, faiz indirimlerine devam edilmesinin piyasaya etkileri hakkında şunları söyledi:

Türk Lirası (TL) değer kaybetmeye, itibarsızlaşmaya devam edecek. Bunun sonucu olarak da ekonominin kuralları çalışacak, kurdan fiyatlara bir geçişkenlik olacak ve o geçişkenlik enflasyonu daha da azdıracak. Hesapları kitapları şu ki faizi tek haneye indirip, Aralık 2021 ve Ocak 2022 aylarındaki baz etkisinden dolayı enflasyon bir miktar düştüğünde, ‘Malum teoriyi ispat ettik’ diyecekler.

OKU: Erdoğan haklı mı? – Enflasyonda baz etkisi ve diğer parametreler

Kışın artan enerji ve gıda fiyatlarının enflasyona etki edeceğini ancak enflasyonun baz etkisiyle düşmesinin, toplumun belli bir kesiminde iktidarın başarısı olarak karşılık bulacağını belirten Yılmaz, “Yani aylık baz ile bir miktar gerileme olacak ve bunu faiz indirimlerine bağlayarak kullanmaya çalışacaklar” dedi.

“Siyasetçi MB’ye her zaman mesaj verir, biz bunları dinlemedik”

Yılmaz, Erdoğan’ın MB’ye talimat veya daha önceki bir talimatların ilanı olan sözleri için “Merkez Bankası, bundan bir buçuk iki sene önce iktidar tarafından teslim alındı, zaten artık orada yeni bir şey söylemeye gerek yok” diye konuştu. Yılmaz, MB başkanlığı deneyiminden hareketle, müdahale ve talimatla çalışma eleştirilerine yönelik şunları söyledi:

Siyasetçinin gönlünde her zaman bir şey vardır ve MB’ye bu şeyi ya şimdi olduğu gibi doğrudan doğruya yaptırmaya çalışır ya da  basın üzerinden mesajlar gönderir. Verilen mesajı alıp almamak MB yönetiminin durumuna, kredibilitesine bağlı. Zaman zaman basın üzerinden bana ve benden önceki başkanlara da mesaj gönderildi ama biz bunları almadık, dinlemedik, kanunun bize verdiği yetki ve görev çerçevesinde işimizi yapmaya devam ettik.

Yakup Küçükkale: “Artık faiz indirimleri piyasada çalkantı yaratmaz” 

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Küçükkale, Erdoğan’ın yıl sonuna kadar tek hanelere ineceğini söylediği faizin piyasalara etkisinin kısıtlı olacağını belirtti. Küçükkale, alınan ve uygulanan kararlar hakkındaki görüşünü, “Dünya, Türkiye’nin şu anda uyguladığı politikalara bir isim taktı: İrrasyonel ekonomi politikaları” diyerek özetledi.

Küçükkale, “Bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde politika faizinde yüzde 19’dan yüzde 12’ye indik ve bunun etkilerini görebileceğimiz kadar gördük. Piyasalar çalkalandı, enflasyon aldı başını gitti. Bu noktadan sonra faiz indirimlerinin, piyasada artık ilk baştaki kadar çalkantı yaratacağını düşünmüyorum. İlk şoku zaten yaşadık ve onun uzantıları devam ediyor” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, ocak ayında, politika faizini önemsizleştirdiklerini söylemişti. Küçükkale, ekonomi politika uygulayıcılarının, “MB’yi, faizi önemsizleştirdik” sözlerine katıldığını belirtti. Piyasaların Erdoğan’ın sözlerine nasıl tepki verebileceği hakkında ise Küçükkale, “Artık piyasa, MB’nin faiz kararlarıyla ilgilenmiyor. Piyasa el yordamıyla, kendi içsel refleksleriyle, kendi yönünü kendi bulmaya çalışıyor, MB’yi kıble olarak görmekten vazgeçti” dedi.

“Enflasyon düşecek”

Ekonomistlerin, enflasyonun baz etkisiyle, kendiliğinden düşeceğini uzun zamandır dile getirdiğini söyleyen Küçükkale, Erdoğan’ın “Enflasyon şubatta düşecek” sözlerine katıldığını belirtti. Küçükkale, enflasyon gelişmeleri hakkında şöyle konuştu: 

İki etki ile karşı karşıyayız, bir tarafta baz etkisinden kaynaklı bir enflasyon düşüşü var, diğer tarafta gıda, enerji enflasyonu ve döviz kuru hareketlerinden kaynaklı beklenen bir enflasyon artışı var. Karşı karşıya kaldığımız bu iki etkinin, toplam büyüklüğü önemli bizim için. Şahsi kanaatime göre, toplam etki azalış yönünde olacak. Benim beklentim, baz etkisinden kaynaklı düşüşün daha büyük olacağı yönünde. Bu benim öngörüm, tabii ki yanılma ihtimalimiz de var.

Küçükkale, enflasyondaki olası düşüşün iktidar tarafından seçim yatırımı olarak kullanılmasının olağan olduğunu belirterek, “Siyasetçi çıkıp da seçmenlerine ‘Bakın ey seçmenler, enflasyon düştü ama biz hiçbir şey yapmadık, baz etkisinden dolayı düştü’ demez. Çıkacak kürsüye, ‘Uyguladığımız politikalar başarılı oldu, enflasyon düştü’ diyecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.