Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa’nın ikinci tur toplantıları başlıyor – Gündem: Geçiş sürecinin yol haritası ve temel politikaların belirlenmesi

Altılı Masa’nın ikinci tur toplantıları Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ev sahipliğinde bugün (2 Ekim) başlıyor. Toplantı öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partilerin genel başkanları ile görüştü. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile 26 Eylül’de görüşen Kılıçdaroğlu, ardından Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Babacan’ın liderlerle yaptığı görüşmelerde, sürecin yol haritası konusunda çalışmaların hızlanması ve temel politikalar için çalışma gruplarının oluşturulması önerisini götürdüğü öğrenildi. 

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Altılı Masa’nın ikinci tur toplantıları bugün (2 Ekim) CHP’nin ev sahipliğinde başlıyor. Saadet Partisi’nde yapılan ilk turun son toplantısının ardından görüşmelere 45 gün ara verilmişti. Seçimlere sekiz ay kala, Altılı Masa’nın çalışmalarına hız kazandırması bekleniyor. 

Geçtiğimiz günlerde altı partinin genel başkan yardımcılarının katılımıyla çevrimiçi olarak Zoom toplantısı yapıldı. Toplantıda, liderlerin bugün yapacağı zirveye ilişkin hazırlıklar konuşuldu.

Anayasa Komisyonu çalışmalarında sona geliniyor

Altılı Masa bünyesindeki Seçim Güvenliği Komisyonu çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının ise ekim ayı içinde tamamlanması bekleniyor. Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının son hali bugün genel başkanların önüne gelecek. Geçiş sürecinin yol haritası konusunda ise Altılı Masa’nın ikinci turdaki çalışmalarına hız kazandıracak. 

Kılıçdaroğlu, görüşmelere Babacan ile başladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci tur öncesi ziyaretlerine DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile başladı. Kılıçdaroğlu ve Babacan arasındaki görüşme üç saat sürdü. İkili görüşmede Babacan, geçiş sürecinin yol haritası konusunda çalışmaların hızlanması ve temel politikalar için çalışma gruplarının oluşturulması önerisinde bulundu.  

DEVA’nın önerisi: Cumhurbaşkanının yetkileri bir an önce belli olsun, kamuoyu ile paylaşılsın

Babacan, liderlerle yaptığı görüşmede sekiz başlıkta temel meselelerin ele alınması için çalışmalar yapılması önerisini sundu. DEVA’nın bu konuda yaptığı çalışmaları da liderlere verdi. Liderlere sunulan çalışmalarda, ekonomi, yolsuzlukla mücadele, dış politika, yargı, sektörel politikalar, kamunun yeniden inşası gibi başlıkların yer aldığı öğrenildi.  

Cumhurbaşkanı seçiminden sonra yapılacakların yol haritası konusunda da 10 başlığın ele alınması gerektiğini belirten Babacan, temel kavramlar, ilk dönemde yapılacaklar, cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin nasıl ve ne şekilde paylaştırılması gerektiği konularının da değerlendirilip karara bağlanması ve kamuoyuna açıklanması önerisi götürdü.

“Aday, politikalara uyum sağlayacak biri olmalı”

DEVA Partisi, cumhurbaşkanı adayı belli olduğunda ortak söylemi ve masada alınmış kararlara hakim olması gerektiğini, aksi durumda seçmen karşısında uyumsuz görüntü verileceğini düşünüyor. Parti yetkilileri Medyascope’a yaptıkları açıklamada, “Ortak politikaların dile getirilmesinde sorun çıkmaması lazım. Aday masadan çıkarsa, baştan beri toplantılarda bulunduğu için söylemde bir sorun çıkmaz ama masa dışından bir aday olursa bu politikaları içselleştirecek ve buna uyum sağlayacak biri olmalı” görüşünü savundu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.