Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa’da ikinci tura başlandı – Toplantılar 15 günde bir yapılacak, dokuz ayrı çalışma grubu oluşturuldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğindeki Altılı Masa toplantısı bugün (2 Ekim) yapıldı. İkinci tur görüşmelerinin ilki olan toplantıda liderler, dokuz konuda politika çalışma grupları oluşturulmasına karar verdi. Altı liderin imzasıyla açıklanan toplantı bildirisinde belirlenecek ortak cumhurbaşkanı adayının 13. cumhurbaşkanı olacağı, meclis çoğunluğunun kazanılacağı ve seçimden sonra da güçlü kurumlar oluşturulacağı taahhüdünde bulunuldu.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nden oluşan Altılı Masa bugün yapılan toplantının ardından dokuz başlık için çalışma grubu oluşturulduğunu duyurdu. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişin yol haritasına ilişkin çalışmaların da kısa sürede tamamlanacağı ve kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi. Altılı Masa’nın ilk tur son toplantısından sonra açıkladığı bildiride yer alan “Altılı Masa hedefine emin adımlarla ilerlemektedir ve göstereceğimiz ortak Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır” ifadesi bu açıklamada da tekrar edildi.

Dokuz çalışma grubu oluşturuldu

Altılı Masa’nın temel politika alanlarının belirlenmesi için oluşturduğu dokuz politika grubu oluşturuldu. Bu gruplar, “Hukuk, adalet ve yargı, Kamu yönetimi,Şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele, Ekonomi, finans ve istihdam, Sektörel ve bölgesel konular, Bilim ve teknoloji, Eğitim ve öğretim, Sosyal politikalar, Dış politika, güvenlik, savunma” olarak açıklandı.

“Güçlü demokrasi olmadan güçlü ekonomi olamaz”

Altılı Masa ekonomi ve dış politika alanında hükümetin attığı adımları da eleştirerek, “Güçlü bir demokrasi olmadan güçlü bir ekonomi olamayacağı, güçlü bir ekonomi olmadan da güçlü bir dış politika olamayacağı gün ışığı gibi ortadadır. Dış politika ve milli güvenlik konularını iç politika malzemesi olarak kullanan iktidar Ege’deki Türk-Yunan dengesinin Yunanistan lehine bozulmakta olduğu gerçeğini hamasi nutuklarla örtmeye çalışmaktadır” değerlendirmesini yaptı. 

“Bu yeni bir başlangıç ve yeni bir inşadır”

“Milletimiz müsterih olsun! Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, Türkiye Cumhuriyeti’ni bir şahıs devletine dönüştürmesine ve 85 milyonu uçuruma sürüklemesine asla izin vermeyeceğiz” denilerek kamuoyuna üç konuda taahhütte bulunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: 

“Altılı Masa hedefine emin adımlarla ilerlemektedir ve göstereceğimiz ortak Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır.

Altılı Masa aynı zamanda, demokratik hukuk devleti için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi tesis edecek Meclis çoğunluğunu da kazanacaktır.  

Yeni bir yönetim anlayışı ve siyaset kültürüyle ülkemiz hızla kutuplaşma girdabından çıkartılacak, inancı, kimliği, dünya görüşü ve yaşam tarzı sebebiyle hiç kimse ötekileştirilmeyecek, temel hak ve özgürlükler güvenceye kavuşacak, gençlerin önündeki tüm engeller kaldırılacak, kamuda israfa son verilecek, siyasi ahlak kanunu yürürlüğe girecek, yolsuzlukla ve yozlaşmayla etkin mücadele edilecek, güçlü kurumlar tesis edilecek, tüm terör örgütlerinin, yeraltı suç örgütlerinin ve uyuşturucu baronlarının üzerine kararlılıkla gidilecek, güzel ülkemizin hiçbir çocuğu yoksulluğa mahkûm edilmeyecek ve Türkiye rahat bir nefes alacaktır.

Altılı Masa olarak her zaman vurguladığımız gibi, bu yeni bir başlangıç ve yeni bir inşadır.”

Toplantılar 15 günde bir yapılacak 

Altılı Masa’nın ilk turunun son toplantısı 42 gün önce Saadet Partisi Genel Merkezi’nde yapılmıştı. Seçimlere dokuz ay kala liderler ikinci tura başladı. Altılı Masa’da, ikinci tur toplantılarının 15 günde bir yapılmasına ve çalışmaların hız kazanmasına karar verildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplantının ardından Twitter hesabında ‘‘Yarının Türkiye’sini inşa etmek için kamuoyu ile paylaştığımız temel ilkeler ve hedefler doğrultusunda bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduğumuz, ev sahipliğimizde gerçekleşen toplantıya katılan tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.