Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa’nın çalışma grubu nasıl çalışacak, kimlerden oluşuyor? – “Gölge kabine denmesi doğru olmaz”

Altılı Masa’nın ikinci turunun ilk toplantısı dün (2 Ekim) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ev sahipliğinde yapıldı ve dokuz başlıkta bir temel politika grubunun oluşturulmasına karar verildi. Edinilen bilgiye göre, Altılı Masa’da bulunan partilerin grupta görev yapacak isimleri netleştirmesinin ardından çalışmalar en kısa sürede başlayacak. Çalışma grubuna yapılan “Gölge Kabine” benzetmesini Medyascope’a değerlendiren bir parti yetkilisi, “Bütün partiler, tüm sürecin parçası. Buna gölge kabine denmesi doğru olmaz” dedi. 

Altılı Masa’nın ikinci turunun ilk toplantısı CHP ev sahipliğinde dün (2 Ekim) yapıldı. Toplantıda, geçiş sürecinin yol haritası konusunda çalışmaların hızlandırılması ve temel politikalar için çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi. Altılı Masa’da yer alan partiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) de çoğunluğunun kazanılması için hangi illerde işbirliği yapılması gerektiğine ilişkin çalışmalarını da ortaya çıkaracak. 

Altılı Masa’da temel politika alanlarının belirlenmesi için dokuz başlıkta bir politika grubu oluşturuldu. Politika grubunda çalışmaları yönetecek heyetin, “Altılı Masa Kurumsal Reformlar Komisyonu’nda” belirlenen parti yöneticileri olması bekleniyor. Siyasi partiler, isimlerini gözden geçirdikten sonra çalışmalar başlayacak. 

Buna göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin, Saadet Partisi Ekonomik İşler Başkanı Sabri Tekir çalışmaları izleyecek. İYİ Parti’nin ise Durmuş Yılmaz yerine yeni bir isim belirlemesi bekleniyor. 

Mutabakatın sağlanamadığı noktada liderler devreye girecek

Altılı Masa’daki her parti belirlenen dokuz başlığı ayrı ayrı çalışacak. Çalışmaların sonuçları karşılaştırılacak ve uzlaşılan konularda ortak bir metin oluşturulacak. Çalışma gruplarının, mutabakat sağlayamadığı yerlerde ise liderler son sözü söyleyecek.

Her parti dokuz başlığı ayrı ayrı çalışacak

Çalışma gruplarının çalışma şekline ilişkin Medyascope’un sorularını yanıtlayan bir parti yetkilisi, “Bir araya gelen çatı yapının altında her parti dokuz başlığı ayrı ayrı çalışacak. Çalışmalarda ortaya çıkan metinler ele alınıp ortak mutabakat metnine dönüşecek. Şu an için dokuz başlık belirlendi ancak teknik ekipler daha geniş ya da dar bir şey sunabilirler, bunun önünde bir engel yok” dedi. Çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak olan ana metnin, Avrupa’da örnekleri olan koalisyon ön protokolleri gibi temel meselelerde mutabakatın sağlandığı bir metin olacağı da öğrenildi. 

Çalışmalar, kısa sürede tamamlanacak

Edinilen bilgiye göre, çalışma gruplarının başındaki isimler netleştikten sonra çalışmalara kısa süre içinde başlanacak. Çalışmaların iki-üç ay gibi bir sürede tamamlanması planlanıyor. Ortaya çıkan metnin çalışma gruplarının başındaki isimler ya da liderler tarafından kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. 

“’Gölge kabine’ denmesi doğru olmaz”

Temel politikaları belirleyecek grubun “gölge kabine”yi oluşturacağı iddialarını reddeden bir yetkili şunları söyledi:

“‘Gölge kabine’ benzetmesi, ‘medya yakıştırması’ ya da konuşan siyasetçi arkadaşlarımızın daha kolay anlaşılması için yaptığı bir benzetme. ‘Gölge kabine’ diyemeyiz çünkü her konuyu her parti çalışacak. Eğer belli konuları belli partiler çalışsaydı o zaman görev dağılımı yapıldığını söyleyebilirdik. Bütün partiler bütün sürecin parçası. Buna gölge kabine denmesi bana göre doğru olmaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.