İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin Gaziosmanpaşa’da hizmete soktuğu erkek öğrenci yurdunun bugünkü (3 Ekim) açılışında konuştu. İmamoğlu açılışına davet edilmediği, masrafını İBB’nin karşıladığı Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’na değinen İmamoğlu, “O yapılan metroların maliyetleri bizim bütçemizden kesiliyor ve aslında İstanbul halkı yapılan metronun parasını bakanlığa ödüyor” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın inşaatını yaptığı, daha önce dört kere açılışı ertelenen Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı açılışına AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı. Erdoğan konuşmasında isim vermeden İmamoğlu’nu hedef alarak, “Birileri bizim yaptığımız raylı sistemleri sahiplenmek istiyor” dedi. İmamoğlu ise bu sözlere “Bugün açılışı yapılan metro hattının maliyeti İBB tarafından karşılanmaktadır. Yani, aslında tüm ülkede olduğu gibi yatırımların tek sahibi kıymetli vatandaşlarımızdır. Pendik Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu İstanbul’umuza hayırlı olsun” diyerek cevap verdi.
İmamoğlu, bugün (3 Ekim) de konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.Metro hattının maliyetinin İBB tarafından karşılandığını yineleyen İmamoğlu, İBB’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ödeme yapmaya bugünden itibaren başladığını belirtti ve şöyle konuştu:
“Elbette ben de orada olmak isterdim. Oraya davet edilmek isterdim. Bu şekilde bir açıklamadan sonra bir beyanda bulunduk. Çünkü o yapılan metroların maliyetleri bizim bütçemizden kesiliyor ve İstanbul halkı, yapılan bu metro hattının parasını bakanlığa geriye ödüyor. Bakanlık da bizim, İBB’de bizim. Ben, üç buçuk yılda sadece iki açılışa davet edildim, ikisine de icabet ettim. Bunu ben alınganlık olarak söylemiyorum, sadece sorumluluklarını hatırlatıyorum.”
Süreç nasıl işledi?
2015 yılında yapımına başlanan Tavşantepe-Sabiha Gökçen Metrosu ile ilgili 2018 yılında alınan cumhurbaşkanlığı kararında, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapım işlerini devralma, tamamlama ve sonrasında işletme için İBB’ye devretme” yetkisi verildi. Devirle ilgili İBB Meclisi kararı alınmadı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM); Ağustos 2022’de yapımı tamamlanan projeyi yüklenici firmadan teslim aldı. AYGM-İBB arasında 29.09.2022 tarihinde imzalanan tutanak ile hattın işletmesi İBB iştiraki Metro İstanbul Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye devredildi.
Ödeme nasıl olacak?
2010 yılında Bakanlar Kurulu Kararı’nda alınan, “Hazine Müsteşarlığı ve belediyelerle birlikte belirlenecek periyotlarda bu hasılatın yüzde 15’i Hazine Müsteşarlığı’nın hesaplarına aktarılır” hükmü, 01.05.2019 tarihinde yayınlanan cumhurbaşkanı kararı ile “Belediyenin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yüzde 5 oranında kesintinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilgili hesaba aktarılmasıyla öder” şeklinde değiştirildi.
Bu mevzuat değişikliğine göre; projenin yapımı için harcanan tüm bedel, metro hasılatına bakılmaksızın ve fiyat farkı da dahil edilerek, İstanbul’un genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden İBB’ye ayrılacak paydan aylık olarak kesilecek. İBB’nin vergi gelirlerinden aldığı ortalama pay dikkate alındığında, 2019 öncesinde bilet gelirlerinin yüzde 15’i olarak yaklaşık üç senede yapılacak kesinti miktarı şu an her ay yapılacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Tavşantepe – Sabiha Gökçen Metrosu’nun yaklaşık 4,5 milyar TL tutarındaki yapım bedeli, aylık ortalama 150 milyon TL olarak iki buçuk yıl içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ödenecek.