Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konya Ovası’nda bir ilk: PepsiCo Vakfı desteği ile hayata geçirilen “Yenileyici Tarım” projesinin ilk hasadı yapıldı

PepsiCo Vakfı ve Anadolu Meraları işbirliğiyle Konya’da PepsiCo’nun en sevilen markalarından Lay’s için uygulanan “Yenileyici Tarım” projesinin ilk hasadı geçen hafta yapıldı. Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden olan PepsiCo’nun temel tarımsal ürünlerinden patates, pancar, ayçiçeği ve mısır gibi ürünler yenileyici tarım uygulamaları ile yetiştirildi.

İstanbul’dan Konya’ya doğru yola çıktığımız andan itibaren yenileyici tarım projesi ile ilgili farklı düşüncelerim vardı. Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan tarım arazilerini korumak ve tarımsal girdileri azaltmak için PepsiCo Vakfı ve Anadolu Meraları’nın birlikte hayata geçirdiği projeyi yerinde izleme fırsatı yakaladık.

Pozitif tarım stratejisi

PepsiCo Pozitif’in stratejisi doğrultusunda sürdürülebilir bir gıda sisteminin oluşması için katkı sağlayan projenin sonuçları Türkiye için büyük öneme sahip. Çalışmalar sayesinde uygulama arazisindeki bitki besleme ve koruma yöntemlerinde kullanılan girdiler, konvansiyonel üretime oranla patateste yaklaşık yüzde 70, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarında ise yaklaşık yüzde 20 oranında azaltılmış durumda.

Çiftçiler: “Eskiden atıyorduk, şimdi satıyoruz”

PepsiCo, yenileyici tarım uygulamalarının benimsenmesini kolaylaştırmak için program aracılığıyla çiftçileri destekliyor ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi için eğitimler veriyor. Projenin hayata geçirildiği yerlerdeki çiftçiler ile konuşmamızda uygulamadan memnun olduklarını ve bu projenin devam etmesini istediklerini söylediler. Gübreleme yöntemleri ile eskiden kullanılmayan atıkların artık satmaya başladıklarını da sözlerine eklediler.

Toplantıda sorularımızı yanıtlayan PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Esra İren, “PepsiCo Türkiye olarak, hayata geçirdiğimiz projelerle PepsiCo’nun yüzde yüz yenileyici tarım uygulamalarına geçiş hedefine iki yıl önce ulaşabileceğiz” dedi.

Croptrak dijital tarım teknolojisi ve sürdürülebilir bir gıda sistemi

PepsiCo’nun markaları aracılığıyla da sürdürülebilir bir gıda sistemini desteklediklerini söyleyen Esra İren ”PepsiCo’nun en çok sevilen ürünlerinden biri olan Lay’s, girdileri üzerinde çalışmaya devam eden ekipler, düşük basınçlı yağmurlama-sulama teknolojilerinden yeni nesil tarım makineleri kullanımına, organomineral gübre kullanımına kadar büyük çaplı teknolojik gelişmeleri kullanıyor. Sürdürülebilir gıda sistemini ortak bir mesele olarak görerek ekosistemi güçlendirecek işbirliklerini destekliyoruz” diye konuştu.

“Yenileyici tarımın yaygınlaşması ve desteklenmesi önemli”

Türkiye ve dünyada ekonomik ve toplumsal olarak yenileyici sürdürülebilir tarımın, hem anlayış hem de uygulamadaki öneminden bahseden Anadolu Meraları Eş Kurucusu Durukan Duru, “onarım çağı”na geçmenin zorunluluk olduğunu söyledi:

“Toplamda 12 farklı parselde, dört farklı ürünü, farklı onarıcı, yenileyici uygulamalar kombinasyonuyla üretiyoruz. İlk yılımızda, tarımsal girdileri (bölge kullanım teamüllerine göre) patateste yüzde 70 civarında, diğer ürünlerde ise yüzde 20 civarında azaltmayı başardık. Hasatta net sayıları da önümüzdeki günlerde beraber göreceğiz, bölgenin çok yıllık ortalamalarının üstünde bir hasat bekliyoruz.”

PepsiCo’dan 3 milyon TL’lik katkı

PepsiCo Pozitif, genç ve kadın çiftçiler başta olmak üzere 75 çiftçinin destek taleplerini karşılayarak 3 milyon TL’ye yakın destek verecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.