Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çelebi’nin AKP’ye katılmasıyla RTÜK üyeliği İYİ Parti’den AKP’ye geçti | RTÜK Üyesi Taşcı: “TBMM boş üyelik için seçim yapabilirdi ama ‘tercih’ etmediler”

AKP’ye katılacağı iddialarını reddeden eski CHP’li, bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi “Yoluma Cumhur İttifakı çatısı altında AK Parti’de devam edeceğim” diyerek AKP’ye katılacağını duyurdu. Çelebi’nin AKP’ye katılması, RTÜK üye dağılımını da değiştirdi. İYİ Parti’ye geçmesi beklenen RTÜK üye koltuğu yine AKP’li bir üye ile doldurulacak. Medyascope’a konuşan RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in boş koltuk için TBMM’ye göndermesi gereken yazıyı beklettiğini hatırlatarak “RTÜK başkanının yazıyı sümen altında bekletmesine gerek yok, üyeliğin boşaldığını gönül rahatlığıyla TBMM Başkanlığı’na bildirebilir. Şentop, yazı gelmeden üye seçimi yaptırabilirdi, tercih etmediler” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, AKP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Taha Yücel’in istifasıyla boşalan sandalyenin İYİ Parti’ye geçtiğini, bu sebeple RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in bildirim yazısını TBMM’ye göndermediğini söylemişti. Şahin’in, üç aydır boş olan koltuk için bildirim yazısını beklettiğine dikkat çeken Taşcı, “Oysa bir ay içinde seçim yapılmalı. Meclis’teki sandalye dağılımına göre üyelik İYİ Parti’nin. Kara kara düşünüyorlar” demişti.

CHP milletvekili seçildikten sonra istifa eden, ardından Memleket Partisi’ne katılan ve oradan da istifa ettikten sonra AKP’ye katılacağı yönündeki iddiaları “Ben Silivri’de neredeysem hâlâ oradayım” diyerek reddeden bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AKP’ye katıldığını açıkladı.

Çelebi, AKP’ye katılmasaydı RTÜK üyeliği İYİ Parti’ye geçecekti

Medyascope’a konuşan RTÜK Üst Kurul üyesi İlhan Taşcı,“Mehmet Ali Çelebi’nin transferinden önceki Meclis aritmetiğine göre seçim yapılmış olsaydı, üç ay önce Aselsan Genel Müdür Yardımcılığı görevine giden ve AKP kontenjanından istifa eden Taha Yücel’den boşalan kontenjan İYİ Parti’ye geçiyordu” dedi. Bu durumda parti kontenjanlarına göre RTÜK’te, AKP’li dört üye, CHP’li iki üye, MHP’li bir üye, HDP’li bir üye, İYİ Parti’li bir üye olacağına daha önce de dikkat çeken Taşcı, şunları söyledi:

“RTÜK Başkanı bu boşalan üyelikle ilgili, yerine üye seçimi yapılması gereken yazıyı Meclis’e göndermedi. Normalde bu yazının Meclis’e gönderilmiş olması ve yasaya göre, Meclis açıldıktan itibaren, yani 1 Ekim’den itibaren boşalan üyelik için bir ay içerisinde seçimi yapması gerekiyordu. Ama Çelebi’nin AK Parti’ye katılımından sonra bindelik bir farkla, İYİ Parti kontenjanına geçen üyelik tekrar AK Parti kontenjanına geçmiş oldu. Onun için artık RTÜK Başkanının yazıyı sümen altında bekletmesine gerek yok, üyeliğin boşaldığını gönül rahatlığıyla TBMM Başkanlığı’na bildirebilir.”

“Şentop, TBMM’de RTÜK üye seçimi yaptırmıştı”

RTÜK Başkanı yazıyı göndermeden de TBMM Başkanı’nın boş üyelik için seçim yapabileceğini belirten Taşcı, “Bunun örneğini geçtiğimiz dönem gördük. Sayın Mustafa Şentop’un Meclis Başkanlığı döneminde RTÜK Başkanı üyeliğinin boşalmasına ilişkin yazıyı göndermeden, Şentop TBMM’de RTÜK üye seçimi yaptırmıştı. Dolayısıyla TBMM’nin böyle bir pratiği de var ama bugünkü tabloda tercihini bu yönde kullanılmadığını görüyoruz” diye konuştu.

Taşcı, RTÜK üyelerinin bir kereliğine seçildiğini ve altı yıllık görev süresince göreve devam ettiğini hatırlattı. Üst Kurul’daki üye yapısı, TBMM’deki bir değişiklik veya transfere göre değişmiyor ancak istifa ya da koltuğun boşalması halinde değişiyor.

Ne Olmuştu?

Ergenekon davaları kapsamında 18 Eylül 2008’de tutuklandıktan sonra 41 ay cezaevinde yatan Mehmet Ali Çelebi, 11 Mart 2014’te beraat etmişti. CHP’ye katıldıktan sonra bir önceki seçimlerden milletvekili seçilen Çelebi, Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Partisi’ne katılmıştı. 25 Şubat’ta istifa eden Çelebi, AKP’ye katılacağı iddialarının ardından 8 Ağustos’ta yaptığı paylaşımda bağımsız milletvekili olarak yoluna devam edeceğini açıklamıştı. 

Çelebi, “Mücadelemiz, dirayetimiz, direncimiz, inancımız mensubiyetinden gurur duyduğumuz Türk Milletinin var oluş gayesine hizmet, Türkiye’nin tarihsel devamlılığına sonuna kadar destektir” diyerek, bugün (11 Ekim) AKP’ye katıldığını açıkladı. Çelebi’nin parti rozetini, yarınki grup toplantısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.