Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu, ABD dönüşü “yapısal reçete”yi açıklayacak: “Geziler amacına ulaştı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin “İkinci Yüzyıl”a girerken bilim-teknoloji politikalarını geliştirmesi, bilgi ekonomisini yaratması amacıyla çıktığı ABD yolculuğunun ardından kasım ayında “yapısal reçete”yi açıklayacak. Edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı çalışmanın taslağı yaklaşık dokuz aydır belli. ABD ziyaretinde Kılıçdaroğlu’na eşlik eden CHP’li bir kurmay, “Geziler amacına ulaştı” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 Ekim’de katıldığı yayında ABD ziyaretlerine dair programına ilişkin, “Bu çalışmalar bitince yapısal reçeteyi tüm Türkiye’ye açıklayacağım. Herkes her şeyi duyacak” demişti. Edinilen bilgiye göre CHP, parti bünyesinde ve parti dışındaki uzmanlarla bilim-teknoloji ekonomisi konusunda çalışmalar yürütüyor. Yaklaşık sekiz-dokuz aydır taslağı belli olan çalışmanın detayları kasım ayında kamuoyu ile paylaşılacak. Çalışmalar, ABD, İngiltere ve Almanya gezilerinin ardından son şeklini alacak. CHP’li kaynaklar, Dünya Bankası’nın Türkiye Ekonomi İzleme Raporu’nda Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatında kendi sınıfındaki ülkelerin çok gerisinde kaldığını hatırlatarak, “Türkiye’de ekonomik sorunların aşılmasında eğitim, bilim-teknoloji ve kalkınma politikaları önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de karşı karşıya kalınan çoklu krizinin bu boyutunun bilinmesi gerekiyor” dedi. 

Bilim ekonomisi yaratılırken sosyal adalet ihmal edilmeyecek

CHP’li kaynaklar, Türkiye’nin bilgi ekonomisini yaratırken sosyal adalet başta olmak üzere birtakım değerleri ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulayarak, bu konuda oluşan değerleri Amerika’daki temaslarda dinlediklerini söyledi. Temaslara ilişkin değerlendirmede bulunan CHP’li bir isim, “Bilim insanlarının, Türkiye tarafından önemsendiklerini görmesi açısından gezi etkileyici oldu. İlk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını söylediler. Geziler amacına ulaştı, muhataplarımız da bu ziyaretlerden memnun kaldı” diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu’nun ABD temasları sürüyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, ABD’deki temaslarına devam ediyor. Kılıçdaroğlu, 9 Ekim’de gittiği Boston’da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi’ni ziyaret etti. Bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, şehir bilimci Dr. Kent Larson, biyoteknoloji girişimcisi Robert Langer, ekonomist Daron Acemoğlu, girişimci Joel Shulman gibi bilim ve teknoloji dünyasından önemli isimlerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, bugün (12 Ekim) ise insan hakları alanında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları, yatırımcılar ve sendikalarla bir araya gelecek. CHP Genel Başkanı, ziyaretlerine ilişkin 10 Ekim’de katıldığı yayında, “Bu çalışmalar bitince yapısal reçeteyi tüm Türkiye’ye açıklayacağım. Herkes her şeyi duyacak” demişti.

Cemal Kaşıkçı için kurulan derneği ziyaret edecek

Kemal Kılıçdaroğlu, ABD programına bugün Vaşington’da devam edecek. Kılıçdaroğlu, Türkiye saati ile 16:30’da düşünce kuruluşu olan Center Of American Progress ve 18:30’da Washington Post gazetesini ziyaret edecek. Ardından, İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın arkadaşları tarafından kurulan DAWN’ın yetkilileri ile 20:30’da buluşacak. Kılıçdaroğlu, 23:00’da Blokchain Derneği ve 01:30’da American Purpose dergisinin yöneticileri ile bir araya gelecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.