Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya: Meloni’nin hükümetinde yer alması beklenen parti üyesi, faşist bir komutanı andığı Instagram paylaşımını sildi

İtalya’da düzenlenen genel seçimlerde İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nden senatör seçilen ve Başbakan Giorgia Meloni’nin hükümetinde yer alması beklenen Lavinia Mennuni, faşist bir deniz kuvvetleri komutanını andığı Instagram paylaşımını sildi.

İtalya’daki genel seçimlerde İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nden senatör seçilen ve Başbakan Giorgia Meloni’nin kuracağı hükümette yer alması beklenen Lavinia Mennuni, faşist lider Benito Mussolini döneminde görev yapan deniz kuvvetleri komutanı Junio Valerio Borghese’i kutlayan Instagram postunu sildi. Mennuni, LGBTİQA+ hakları ve kürtaj karşıtı açıklamalarıyla tanınıyor. 

Mennuni, faşist diktatör Benito Mussolini’nin 1943’te devrilmesinden sonra İtalya’nın müttefiklerle ateşkes imzalamasının yıldönümü olan 8 Eylül 2019’da, madalyalı deniz kuvvetleri komutanı Junio Valerio Borghese’nin bir fotoğrafını Instagram’da paylaşmıştı. Mennuni, mesajının altına yazdığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“8 Eylül’de Badoglio’nun duyurusu üzerine ağladım. O gün ağladım ve daha sonra hayatımda bir daha hiç ağlamadım. Beni Sibirya’ya gönderebilirler, vurabilirler ama bir daha asla ağlamayacağım.”

Ateşkes, Mussolini’nin iktidardan düşmesinden sonra başbakan olan Pietro Badoglio tarafından ilan edilmişti.

Mennuni’nin andığı komutan Borghese kimdir?

Mennuni’nin paylaştığı deniz kuvvetlerinde komutanlık yapan “Kara Prens” lakaplı Junio Valerio Borghese, Mussolini’nin Nazi yanlısı birliklerine katıldı. Savaş sonrasında İtalya’da faşist siyasetin önde gelen isimlerinden biri olan Borghese, Meloni’nin siyasi kariyerine başladığı İtalyan Sosyal Hareketi’nin (MSI) de üyesiydi.

Borghese, 1970’de faşist bir darbenin planlanmasında yer aldı. Basın tarafından ortaya çıkartılan bu darbe planının ardından Borghese, 1974’te İspanya’ya kaçtı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.