Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sandy Hook saldırısına “aldatmaca” diyen komplo teorisyeni Alex Jones’un 965 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi

Amerikalı aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones, 2012’de Sandy Hook İlkokulu’na düzenlenen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırının “aldatmaca” olduğu yönünde yaptığı haberlerden dolayı 965 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Sandy Hook İlkokulu’na düzenlenen saldırının “bir aldatmaca” olduğu yönündeki iddialarıyla gündeme gelen aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones’un dünkü (12 Ekim) davasında Connecticut-Waterbury’deki jüri üyeleri, Jones’un saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine 965 milyon dolar ceza ödemesine hükmetti. Daha önce Teksas’ta görülen başka bir davada da Jones’un 45,2 milyon dolar para cezası, 4,1 milyon dolar da tazminat ödemesine karar verilmişti.

Saldırıda hayatını kaybeden sekiz kişinin ailesi ve saldırıya müdahale eden bir FBI görevlisi, Jones’un karalama kampanyaları yüzünden 10 yıl boyunca tacize ve ölüm tehditlerine maruz kaldıklarının altını çizerek en az 550 milyon dolar talep etmişti.

Alex Jones

Jüri üyeleri ayrıca, Jones’un Infowars’ı barındıran medya şirketi Free Speech Systems’ın kataloğunda besin takviyeleri, hayatta kalma malzemeleri ve silah aksesuarları satarak milyonlarca dolar kazandığını savundu. Jones ise kararın ardından takipçilerini kendisi için bağış yapmaya çağırdı. Jones hakkındaki yargılamayı “zorba” bir hâkimin yönettiğini öne sürdü ve duruşmaları da “gösteri” olarak nitelendirdi.

Ailelerin avukatı Christopher Mattei, jüri üyelerinin aldığı karara dair şu açıklamayı yaptı: “Alex Jones’a, yalanlarına ve yaydığı zehirlere karşı gerçek ve insanlığımız adına alınmış bir karar.”

Kararın ardından Jones’un avukatı Norm Pattis temyize gideceklerini açıkladı. Jones’un bu cezaları nasıl ödeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Daha önce bir ekonomist, Jones’un Infowars markası ve şirketi Free Speech Sytems’ın değerinin 270 milyon doları bulabileceğini söylemişti. Fakat Jones söz konusu davalar başladığı zaman şirketi için iflas koruma başvurusunda bulunmuştu.

20 yaşındaki Adam Lanza, ABD’nin Connecticut eyaletindeki Sandy Hook İlkokulu’na 12 Aralık 2012’de bir saldırı düzenlemişti. Okula gitmeden önce annesini de öldüren Lanza, Sandy Hook İlkokulu’nda altı ve yedi yaşlarında 20 çocuğu ve dördü öğretmen olmak üzere müdür, okul yardımcısı ve psikolog da dahil altı yetişkini katletmişti. Lanza, polis müdahalesinden önce intihar etmişti.

Jones saldırının hükûmetin Amerikalılardan silahları almak için düzenlediği bir senaryo olduğunu iddia ederek, saldırıda kimsenin ölmediğini savunmuştu. Diğer yandan hayatını kaybedenlerin ailelerinin “oyuncular” olduğunu da söylemişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.