Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sandy Hook saldırısının “aldatmaca” olduğunu iddia eden komplo teorisyeni Alex Jones 4,1 milyon dolar tazminat ödeyecek

Amerikalı aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones hakkında, 2012’de Sandy Hook İlkokulu’na düzenlenen ve 27 kişinin hayatını kaybettiği saldırının “aldatmaca” olduğu iddiasını defalarca tekrarlaması üzerine açılan dava sonuçlandı. Teksas-Austin’deki duruşmada jüri üyeleri, Jones’un 4,1 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Sandy Hook İlkokulu’na düzenlenen saldırının “bir aldatmaca” olduğu yönündeki iddiaları ile tekrar gündeme gelen aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones’un dünkü (4 Ağustos) karalama davasında Teksas-Austin’deki jüri üyeleri, Jones’un 4,1 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Okuyun: BeşiBirYerde (93): Son 10 yılda ABD’de gerçekleşen en ölümcül beş okul saldırısı

Jones aleyhine verilen karar, davacıların talep ettikleri 150 milyon doların altında kaldı.

Avukat Mark Bankston, altı yaşındaki çocuklarını Sandy Hook okulundaki saldırıda kaybeden ebeveynler adına yaptığı açıklamada, “Jones bu gece rahat uyuyamayacak. Jones’un Amerikan sahnesindeki zamanının nihayet sonlanmak üzere olduğu açık” dedi.

Duruşmanın ayrı bir aşamasında jüri üyeleri bugün (5 Ağustos), Jones’un ödemesine karar verilen tazminata ek olarak herhangi bir cezai tazminat borcu olup olmadığını belirleyecek.

Okuyun: ABD mahkemesi: Sandy Hook katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri silah üreticisine dava açabilir

Heslin ve Lewis Avukatlık Firması, Jones’a hem karalama hem de kasıtlı olarak duygusal strese neden olma nedeniyle dava açmıştı. Jones ise duruşma süresince davacıların iddialarına yanıt olarak herhangi bir belge sunmamıştı.

Duruşmadan önce Jones, Infowars’ı barındıran medya şirketi Free Speech Systems‘ı finansal olarak korumaya çalıştı. Free Speech Systems kısa süre önce federal iflas koruması için başvuruda bulunmuştu. 

Sandy Hook İlkokulu’nda hayatını kaybeden çocukların ebeveynleri ise şirketin, Jones’un milyonlarını korumak için paravan varlıklar kullandığını iddia eden ayrı bir dava açmıştı.

Okuyun: ABD’de ilk kez bir silah üreticisi suçlu bulundu: Sandy Hook saldırısında kullanılan silahın üreticisi mağdurlara 73 milyon dolar tazminat ödeyecek

Sandy Hook okulunda neler olmuştu?

20 yaşındaki Adam Lanza, ABD’nin Connecticut eyaletinde bulunan Sandy Hook İlkokulu’na 12 Aralık 2012’de bir saldırı düzenledi.

Okula gitmeden önce annesini de öldüren Lanza, Sandy Hook İlkokulu’nda altı ve yedi yaşlarında 20 çocuğu ve dördü öğretmen olmak üzere müdür, okul yardımcısı ve psikolog da dahil altı yetişkini katletti. Lanza, polis müdahalesinden önce intihar etti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.