Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD mahkemesi: Sandy Hook katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri silah üreticisine dava açabilir

BBC’nin haberine göre, ABD’nin Connecticut eyaletindeki bir mahkeme, 2012 yılında meydana gelen Sandy Hook katliamında yakınlarını kaybedenlerin, olayda kullanılan silahın üreticisi Remington şirketine tüketiciyi koruma yasaları kapsamında dava açabileceğine hükmetti.

Sandy Hook İlkokulu’na Adam Lanza tarafından yapılan saldırıda, 20’si çocuk olmak üzere 27 kişi yaşamını yitirmişti. Fail, polisin etrafına toplanmasının adından başına ateş ederek intihar etmişti.

2012’de Sandy Hook İlkokulu’na yönelik silahlı saldırıda, 20’si çocuk 27 kişi yaşamını yitirmişti.

Bu tür katliam vakalarında silah şirketleri nadiren hukuki yenilgi alır. Adam Lanza’nın kullandığı silahın üreticisi olan Remington da bu yenilgiyi alan şirketlerden biri oldu. Dava, katliamda hayatını kaybeden dokuz kişinin ailesi ve saldıran sağ kurtulan bir kişi tarafından açıldı. Davada, Remington’ın ürettiği AR-15 otomatik tüfeğinin “askeri” olarak pazarlanmasına dikkat çekildi. 

“Ailelerin amacı Remington şirketinin stratejisini gün yüzüne çıkarmak”

Ailenin avukatlarından biri olan Josh Koshoff, ailelerin orada bulunma amacına dikkat çekerek, “Amaç, Remington şirketinin AR-15 pazarını genişletmek ve Amerikalıların güvenliği pahasına yüksek riskli kullanıcıları çekmek için giriştiği kâr odaklı stratejiyi gün yüzüne çıkarmak” dedi. Koshoff, bu kararın amaca ulaşmak için bir adım olduğunu belirtti. Şirket ise süreçle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Dava süreci, şirketin 2018 yılında düşen satış rakamlarını gerekçe göstererek iflas başvurusunda bulunduğundan dolayı gecikti.

Şirkete karşı açılan ve şu anda Amerikan Yüksek Mahkemesi’ne taşınması beklenen dava, 2016 yılında reddedilmiş ve 2018 yılında da eyaletin en yüksek mahkemesinin önüne gelmişti. ABD yasalarına göre, silah üreticileri ve satıcıları, silahların suç olaylarında kullanılmasına karşı yasal korumaya sahip. Bu olayda da görüldüğü gibi pazarlama faaliyetleri söz konusu olduğunda istisnalar olabiliyor.

Ülke silah yasaları üzerinde yoğunlaştı 

Son yıllarda birçok okul katliamı gerçekleşmesi nedeniyle ABD, silah yasaları üzerinde yoğunlaştı. Bazı silah üreticileri belirli silahların satın alma yaşını 21’e yükseltirken, yarı-otomatik silah stoklamamaya da başladı. Temsilciler Meclisi, geçen şubat, silah satışlarında sicil kontrolü yapılmasını öngören tasarıyı onayladı. ABD Başkanı Donald Trump ise, bu tasarının Senato’dan geçmesi durumunda veto edeceğini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.