Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere: Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng görevden alındı

İngiltere Başbakanı Liz Truss, uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle ülke genelinde eleştiri oklarını üzerine toplayan Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in görevden çekilmesini istedi. Ayrıca, Maliye Bakanlığı Baş Sekreteri Chris Philp’in de görevi bırakması istendiği ve Philp’in bu isteği kabul ettiği aktarılıyor.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, bugün (14 Ekim) Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in görevini bırakmasını istedi. Kwarteng, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada Liz Truss’ın kendisinin “kenara çekilmesini” istediğini belirterek bu isteğini yerine getirdiğini söyledi.

Kwarteng istifa mektubunda, “Siz benim kenara çekilmemi istediniz, ben de kabul ettim” dedi. Böylece Kwarteng, 1970’den bu yana en kısa süre hizmet veren bakan olarak tarihe geçti. Kwarteng sadece 38 gün maliye bakanlığı koltuğunda kaldı.

BBC’nin aktardığına göre Maliye Bakanlığı Baş Sekreteri Chris Philp’in de görevden çekilmesi istendi. Philp’in bu isteği kabul ettiği belirtiliyor.

Kwasi Kwarteng

Kwarteng’in görevden alınmasının ardından sterlin değer kaybetti.

Ekonomi paketi siyasi karmaşaya yol açmıştı

Kwarteng, 23 Eylül’de büyük vergi indirimleri ve yıllarca durgun büyüyen ekonomiyi canlandırmaya çalışmak için deregülasyon vizyonunu sunan yeni bir maliye politikası ilan etmişti.

Ancak Kwarteng’in bu politikasını piyasalar tepkiyle karşılamıştı. Borçlanma ve ipotek maliyetleri yükselirken, İngiltere Merkez Bankası emeklilik fonlarına müdahale etmek zorunda kaldı.

Anketler, bu mali dalgalanmanın ardından Muhafazakar Parti’ye verilen desteğin düştüğünü gösteriyor. Muhafazakar Parti milletvekilleri ise meslektaşlarının göreve uygun olup olmadıklarını sorguluyor. 

Yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt oldu

Kwarteng’in görevden alınmasının ardından yeni maliye bakanı Jeremy Hunt oldu. Partide güçlü isimlerden biri olan Hunt, Muhafazakar Parti liderliği yarışında Rishi Sunak’ı destekliyordu.

Muhafazakar Parti üyelerinden bazıları, Truss’ı istifaya davet edecek

Bir grup kıdemli Muhafazakar Parti üyesi, Kwarteng’in görevden almasının ardından Liz Truss’ı istifaya çağırmaya karar verdi. Parti üyeleri, önümüzdeki hafta bir açıklama yapmayı planlıyorlar.

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.