Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi için Ankara’da miting yaptı: “12 eğitim sendikası 2 Kasım’da iş bırakacak”

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesi için bugün (15 Ekim) Ankara Anıtpark’ta miting yaptı. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, talepleri kabul edilmezse 12 eğitim sendikasıyla birlikte 2 Kasım’da greve gideceklerini açıkladı. 

Eğitim Sen’in mitinginde, platforma Bartın’da yaşanan maden faciası için “Bartın” yazılı bir döviz asıldı. Öğretmenler, “Yüreğimiz Bartın’da, öfkemiz alanda” , “Kaza değil iş cinayeti” ve “Hükümet istifa” sloganları attı. 

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesini isteyen öğretmenler, “ÖMK iptal edilsin”, “ÖMK ile mesleğim ablukada” ve “Bizi bizle yarıştıran ÖMK’ya hayır” yazılı dövizler taşıdı. “Susma haykır, ÖMK’ya hayır” sloganının atıldığı mitingde, öğretmenlik mesleğini kariyer basamaklarına ayıran ÖMK’ya tepki gösterildi. 

2 Kasım’da bir günlük iş bırakma eylemi yapılacak

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, mitingde yaptığı konuşmada öğretmenlerin taleplerini açıkladı ve şunları söyledi: 

“Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır.

Bu taleplere ilişkin düzenlemelerin yapılmaması halinde:

  • 26, 27, 28 Ekim tarihlerinde kokart takılması,
  • 26 Ekim tarihinde, ilk teneffüs saatinde, öğretmenler odasında ortak bildiri metninin okunması,
  • Bu talep ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde; 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılması kararları sendika genel başkanlarınca karar altına alınmıştır.”

Miting kararı altında imzası bulunan eğitim sendikaları ise şöyle:

Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç-Sen, Anadolu Eğitim-Sen, Özgür Eğitim-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası.

“Özel sektör öğretmenlerini kapsayan kanun hayata geçirilmelidir”

Mitingde konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali ise özel sektör öğretmenlerinin 30 Ağustos’ta yaptığı eylemde bir irade ortaya koyduğunu söyledi. Edebali, şöyle konuştu:

“Bizim koyduğumuz irade binlerce yeni iradeyi ortaya koydu. Özel sektör öğretmenleri taban maaş talebi memleketin dört bir yanında tartışılır hale gelmiştir. Emek hareketinin somut bir kazanıma ihtiyacı var. Yüzbinlerce öğretmen emekçilerini daha iyi çalışma koşullarına götürecek talebin arkasında durmanızı istiyoruz. ‘Asgari ücret düzeni son bulsun’ dediğimiz zaman yanımızda durmanız bizim için önemli. Eğitimi, bilimi, emeği savunan özel öğretmenleri kapsayan bir Öğretmenlik Kanunu bir an önce hayata geçirilmelidir.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.