Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (139): Anayasa değişikliğinde aile kurumunu güçlendirme ve LGBTİ+ evliliği tartışması

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu akşam, Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) Siyasal Katılım Ekibi’nden Yunus Emre Demir ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hazırladıklarını duyurduğu anayasa değişikliğinde aile kurumunu güçlendirme çağrısını, bunun LGBTİ+’lara etkisini ve Koç Üniversitesi KUİR Kulübü’nden Beliz İmge Bayülgen ile üniversitelerinde cinsiyetsiz tuvaletlerin resmi olarak açılmasını konuştuk.

Editör: Edanur Tanış

Prodüktör: Ayşegül Karagöz & Özgün Can Özgül

Siyasette başörtüsü ve aile kurumu tartışması devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamuda başörtüsü hakkını garanti altına almayı hedefleyen yasa teklifi hakkında yaptığı çıkış AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından anayasa değişikliği teklifiyle karşılanmıştı. Erdoğan’ın anayasa değişikliğinde “aile kurumunu” da güçlendirme çağrısı LGBTİ+ hak örgütleri ve bazı siyasetçiler tarafından tepki topladı. 

Anayasa tartışması günlerdir hepimizin gündeminde. Medyascope yorumcusu Berrin Sönmez, Feminist Bakış programında bu hafta anayasa tartışmasını ve  Erdoğan’ın, “Hatta bununla kalmayalım, kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler de yapalım” çıkışını ele aldı. “Başörtüm LGBTİ+ hak ihlaline araç kılınamaz” diyen Sönmez yayında neler söyledi, kısaca göz atalım.

Tutuklu eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 29 gazetecinin sorularını yanıtladı. Demirtaş’a soru soranlar arasında KaosGL.org Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar da vardı. Gelin birlikte Tar’ın sorusuna ve Demirtaş’ın verdiği cevaba bakalım.

Koç Üniversitesi’nde KUİR kulübü üç yıllık çabalarının sonucunda üniversite yönetimini cinsiyetsiz tuvalet açılışına ikna etti. Bu eğitim döneminin başında kullanıma açılan dokuz cinsiyetsiz tuvaletin kapılarının üstünde “Bu tuvalet herkesi kapsar” ibaresi yer alıyor. 

Ankara 62. İş Mahkemesi, rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuğu olan HPV aşısını kendi imkanlarıyla satın alıp yaptıran Elif Şahin’e aşı bedelinin iade edilmesine karar verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aşının bedeli, yargılama giderleri ve faiz ile birlikte Şahin’e yaklaşık 20 bin Türk Lirası ödeme yapacak. Kadın örgütleri, “yüzlerce kadın için dava açmaya devam edeceklerini” belirterek, SGK’nın kaybettiği her dava bedeli ile 10 kadına HPV aşısı yapılabileceğine dikkat çekti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.