Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HPV aşısının ücretsiz olması için dava açan bir kadın daha kazandı | “SGK bir aşının parasını ödememek için her davada 25 bin TL ödüyor”

Ankara 62. İş Mahkemesi, rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuğu olan HPV (Human Papilloma Virus) aşısını kendi imkanlarıyla satın alıp yaptıran Elif Şahin’e aşı bedelinin iade edilmesine karar verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aşının bedeli, yargılama giderleri ve faiz ile birlikte Şahin’e yaklaşık 20 bin Türk Lirası ödeme yapacak. “Yüzlerce kadın için dava açmaya devam edeceklerini” belirten kadın örgütleri, SGK’nın kaybettiği her dava bedeli ile 10 kadına HPV aşısı yapılabileceğine dikkat çekti. 

Ankara 62. İş Mahkemesi, üniversite öğrencisi olduğu sırada doktor önerisi üzerine rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuğu olan HPV aşısını kendi imkanlarıyla satın alıp yaptıran Elif Şahin’in davasını bugün (13 Ekim) karara bağladı. Mahkeme, Sosyal Güvenlik Kurulu’nun (SGK) aşı bedelini Elif Şahin’e ödemesine karar verdi. Buna göre SGK, üç doz aşı olan Şahin’e aşı bedeli olarak 2 bin 86 Türk Lirası ödeyecek. Mahkeme giderleri ve yasal faizi ile birlikte, SGK’nın yaklaşık 20 bin Türk Lirası ödeme yapması bekleniyor. 

“Kanser olduktan sonra tedavinin karşılanmasının anlamı yok”

Mahkemede savunma yapan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin avukatı Çisel Demirkan, “HPV aşısı 100’den fazla ülkede aşı programına alınmıştır. Kız ve erkek çocukları ayırt edilmeksizin bu aşı yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri çok fazla kanser çeşidine sebep olduğu gibi siğil enfeksiyonlarına da sebep olmaktadır. Kanser olduktan sonra tedavinin karşılanmasının hiçbir anlamı yoktur. Bu aşının ücretsiz olması gerekmektedir” dedi. 

“Yüzlerce kadın için dava açacağımızı ihtar ediyoruz”

Duruşmayı CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de izledi. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, duruşmanın ardından karara ilişkin basın açıklaması yaptı. Avukat Çisel Demirkan, 200 civarında HPV tipi virüs mevcut olduğunu, bunların kadınlarda birden fazla kansere neden olduğunu hatırlattı. Demirkan, “Virüsten yüzde 100 oranında koruyan HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz. Yüzlerce kadın için başvuru yapacağız. Talebimiz reddedilirse yüzlerce kadın adına dava açacağımızı da ihtar ediyoruz. HPV aşısının ücretsiz olması eşit ve parasız sağlık hakkımızın, güvenli ve özgür bir cinsel yaşamın gereğidir” diye konuştu. 

SGK, bir aşının maliyetini dava yoluyla ödemek yerine 10 kadının aşılanmasını sağlayabilir

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, HPV aşısının Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz uygulanması için TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun tekliflerinin reddedildiğini ya da gündeme alınmadığını hatırlattı. Taşcıer şöyle devam etti:

“SGK, aşıyı Ulusal Aşı Takvimi’ne almadığı sürece mahkeme kapılarında haklarımızı arayacağız. 2 bin 500 Türk Lirası olan aşının parasını ödemeyen SGK, her bir dava için 20-25 bin Türk Lirası ödeyecek. Bir aşının davayla kazanılarak ödenmesi yerine 10 kadını aşılama şansı var. Sağlık haklarının teslim edilmesi sağlanana kadar hem TBMM hem mahkemelerde mücadele vermeye devam edeceğiz.”

“Tabip odaları, eczacı odaları ve barolar HPV projelerini kendi illerinde başlatmalı”

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de “Artık yargı kararlarıyla HPV aşısının Ulusal Aşı Takvimi’ne alınması gerektiği hükme bağlandı. Hem maddi hem sağlık açısından HPV aşısının ödenmesinin sağlanması gerekiyor. Tüm tabip odalarını, eczacı odalarını ve baroları kendi illerinde HPV aşısı ile ilgili projeleri başlatmaya ve yürütmeye çağırıyorum” diye konuştu.

Rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuğu olan HPV aşısı, kadın örgütlerinin çabalarına rağmen hala Ulusal Aşı Takvimi’ne alınmadı. Kadınlar, iki dozu 2 bin 30 Türk Lirası olan aşıyı yaptırmakta zorlandıklarını belirterek, ücret iadesi için SGK dava açmaya devam edeceklerine dikkat çekiyor.

Medyascope’tan HPV dosyası: Bilinmeyenler, gözardı edilenler, aşıya erişimdeki zorluklar

HPV aşısı bedelinin iadesi için bir kadın daha dava açtı – “Aşının ücreti asgari ücretin yarısı”

Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ücretsiz olmasıyla ilgili dört kanun teklifi TBMM gündemine alınmadı – Rahim ağzı kanserine yakalanan her iki kadından biri hayatını kaybediyor

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.