Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HPV aşısı bedelinin iadesi için bir kadın daha dava açtı – “Aşının ücreti asgari ücretin yarısı”

Rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuğu olan HPV aşısını, üç yıl önce doktorun önerisi üzerine kendi imkanlarıyla satın alan üniversite öğrencisi Elif Şahin, ücretsiz olması gerektiğini öne sürdüğü aşının bedelinin ödenmesi için dava açtı. Davanın ön inceleme duruşması bugün Ankara 62. İş Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, eczacı ve sosyal güvenlik uzmanı görevlendirerek bilirkişi raporu istedi. Davanın avukatı Hediye Gökçe Baykal, “Aşının bedeli, ücreti asgari ücretin yarısına denk geliyor. Kadınlar, hijyenik ped gereksinimlerini bile karşılayamıyorlar. Kansere karşı koruyuculuğu ortada, aşının Ulusal Aşı Programı’na alınması gerekli” dedi. 

Üniversite öğrencisi Elif Şahin, doktor önerisi üzerine rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuğu olan HPV aşısını kendi parasıyla satın aldı ve yaptırdı. Şahin, aşıyı olduğu tarihin, bugünkü duruşma tarihine denk geldiğini söyledi. Şahin, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları aracılığıyla, aşı için ödediği bedelin kendisine iade edilmesi için dava açtı. 

Ankara 62. İş Mahkemesi, bugün davanın ön inceleme duruşmasını yaptı. Mahkeme, aşının ücretinin öğrenilmesi için Ticaret Odası’na, Eczacılar Birliği’ne, Tıbbı İlaç Kurumu’na ve Sağlık Bakanlığı’na yazı gönderme kararı aldı. Dosya, gelen bilgilerle birlikte kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, eczacı ve sosyal güvenlik uzmanından oluşan üç kişilik bilirkişi heyeti tarafından incelenecek. Duruşma 13 Ekim 2022’ye ertelendi.

“Kadınlar, hijyenik ped gereksinimlerini bile karşılayamıyorlar”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin avukatı Hediye Gökçe Baykal, ilk kabul kararının ardından çok sayıda başvuru aldıklarını belirterek, “Biz kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Kadınlar olarak ne kadar çok karar alabilirsek o kadar iyi. Devlet bunu değerlendirmeye başlayacaktır. Yargılama giderleri de göz önüne alındığında aşı ücretinin karşılanmasının devlet politikası olarak benimsenmesi daha doğru olacaktır. Yaklaşık 2 bin 400 TL civarında olan aşının üç doz bedelini bu ekonomik durumda kadınların karşılaması güç. Asgari ücretin yarısına denk geliyor. Kadınlar, hijyenik ped gereksinimlerini bile karşılayamıyorlar. Kansere karşı koruyuculuğu ortadayken aşının Ulusal Aşı Programı’na alınması gerekli” dedi. 

Ne Olmuştu?

Ankara 62. İş Mahkemesi, daha önce bir kadının yaptığı başvuruda, aşı bedelinin başvurucuya ödenmesine hükmetmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği’nde aşının bedelinin karşılanmadığını belirtmişti. Mahkeme ise aşının bedeli karşılanan muadili bir aşının olmadığını vurgulamıştı. Kadın örgütleri HPV aşısının Ulusal Aşı Programı’na alınması için kampanya başlatmıştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri de TBMM’de kanun teklifi vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.