Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berrin Sönmez ile Feminist Bakış (140): Başörtüm LGBTİ+ hak ihlaline araç kılınamaz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı başörtüsü tartışması siyasetin gündeminde. Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü serbestisinin kalıcı hale gelmesi önerisiyle duyurduğu yasa teklifinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili bir anayasa değişikliği teklifi önerdi. Erdoğan, “Hatta bununla kalmayalım, kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler de yapalım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çıkışı, söz konusu anayasa değişikliğinde LGBTİ+’ların hedeflenebileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Berrin Sönmez, Feminist Bakış’ta bu hafta başörtüsü tartışmalarını ve LGBTİ+ haklarını ele aldı. Sönmez, “İki teklifin de Meclis’te kabul şansı yok” diyor.

“İktidarın anayasa çıkışı başörtülü kadınların haklarını güvenceye almak istemediğini gösterdi. Aile ve LGBTİ+ hakları çalışması CHP yasa teklifinden sonra akıllarına gelmedi. Arka planda yapılmakta olan bu çalışma, yasal güvenceye itiraz için kılıf olarak kullanılmak üzere hızlandırıldı. İki teklifin de Meclis’te kabul şansı yok. Toplumsal sorunların birisinde yüzleşme fırsatı sundu sadece. İdeolojik bagajlar nedeniyle halen bu fırsat değerlendirilebilmiş değil. Başörtümü iktidar LGBTİ+ların haklarını ihlal için bahane olarak kullanmak istiyor. Buna karşılık olarak şu anda ‘Başörtüm hak ihlaline bahane olarak kullanılamaz’ dememiz gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.