Koronavirüs aşısını geliştiren BioNTech’in kurucu ortakları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, şimdi de kanser tedavisi üzerine çalışıyor. Türeci ve Şahin, BBC’ye verdikleri röportajlarında kanser için geliştirildikleri mRNA aşılarının 2030’a kadar hazır olabileceğini söyledi.
BBC Sunday’de Laura Kuenssberg’e konuk olan Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs aşılarında kullanılan mRNAteknolojisinden bahsetti. Kanser tedavisi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Şahin ve Türeci, “Ne zaman kullanıma hazır olur?” sorusunu ise “2030’dan önce hazır olacak” diyerek yanıtladı.

BioNTech, koronavirüs salgını başlamadan önce de kanser aşıları üzerine çalışıyordu ancak şirket salgından sonra koronavirüs aşılarını üretmek için çalışmalarına hız verdi. Firmanın şu anda klinik denemelerinde birkaç kanser aşısı bulunuyor.
BioNTech’in salgın sırasında mRNA aşılarını daha hızlı üretmeyi öğrendiğini ve insanların bağışıklık sistemlerinin mRNA’ya nasıl tepki verdiğini daha iyi anladıklarını söyleyen Türeci, “Bu kesinlikle kanser aşısını bulma süremizi de hızlandıracak” dedi. Yaptıkları çalışmalar hakkında temkinli davranan Türeci, “Bilim insanları olarak bir kansere çare bulduk demekten her zaman çekiniyoruz. Birçok dönüm noktası oldu ve üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Kaynak: Guardian