Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB, Rumelihisarüstü-Aşiyan Füniküleri’ni 28 Ekim’de hizmete açacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Rumelihisarüstü-Aşiyan Füniküleri’ni 28 Ekim’de hizmete açacak. Hizmete girecek füniküler hattı, 800 metre uzunluğunda, yüzde 14,2 eğime sahip.

İBB, Rumelihisarüstü – Aşiyan Füniküler Hattı’nın yapımına, 21 Haziran 2017’de başladı. 800 metre uzunluğundaki yüzde 14,2 eğime sahip hattın inşaat elektromekanik ve araç alım işi projesi için yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı. Hattaki çalışmalar, öz kaynak bütçe yetersizliği nedeniyle 2018 yılı sonunda, yüzde 23 seviyesinde iken, araç ve füniküler elektromekanik sistemi imalatlarına hiç başlanılmadan durduruldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haziran 2020’de öz kaynak bütçe planlaması yaparak, hattaki imalatları yeniden başlattı. Hat 28 Ekim’de hizmete açılacak.

28 Ekim’de İstanbullular’a hizmet vermesi planlanan Rumelihisarüstü-Aşiyan füniküler hattı, saatte 3 bin yolcuya hizmet verecek. İki duraktan oluşan hatta toplam seyahat süresi 2.5 dakika, hat uzunluğu ise 0,8 kilometre. Hattın hizmete açıldığı tarihten itibaren internet ve telefon erişimi olacak. Hat (M6) Levent-Hisarüstü metro hattı ile Rumelihisarüstü İstasyonu’na entegre olacak. Ayrıca Şehir Hatları (Anadolu Hisarı, Küçüksu ve Kandilli İskeleleri) ile Aşiyan İstasyonu’nda entegrasyon sağlanacak. Bu sayede kıta geçişleri açısından bir alternatif oluşacak. Ayrıca, Aşiyan İstasyonu yaya bağlantı tünelinde, öğrencilerin uygun fiyata hizmet alabileceği BELTUR Kafe konumlandırılacak.

17 Eylül günü Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Ekrem İmamoğlu, hattı gezdi. İmamoğlu, “Hikâyesi var. Açılışta uzun uzun anlatacağım ama burada, gerçekten olağanüstü bir mücadeleyle, işi devraldıktan sonra bitirilmesi için sonuca kavuştuk. Yapının birtakım teknik sorunlarını çözdük. Finansal sorunlarını çözdük. Görevi devraldığımızda bu araçların daha siparişi verilmemişti. Siparişleri verme konusunda özel çaba sarf ettik ve yükleniciyi devre dışı bırakarak bazı anlaşmalar yapmak zorunda kaldık. Birçok konusu var. Ama günün sonunda bu tesisi burada yapıyor olmak, benim için büyük bir mutluluk” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.