Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA’de hasret bitiyor: 2022/2023 sezonu başlıyor | Öne çıkan takaslar, serbest oyuncuların yeni adresleri, LeBron James’in rekoru ve niceleri rehberimizde

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA’de 2022/2023 sezonu başlıyor. Açılış maçında salıyı, çarşambaya bağlayan gece saat 02.30’ta Doğu Konferansı’nın son şampiyonu Boston Celtics, Philadelphia 76ers’ı konuk edecek. 05.00’te başlayacak diğer karşılaşmada ise son NBA şampiyonu Golden State Warriors, LeBron James’li Los Angeles Lakers’ı ağırlayacak.

NBA’de 2022/2023 sezonu salıyı çarşambaya bağlayan gece oynanacak iki karşılaşma ile başlayacak. 1946’dan bu yana düzenlenen ligde bu yıl 77. sezon oynanacak. 15’i Doğu ve 15’i de Batı konferansında olmak üzere toplam 30 takımın yer aldığı ligde, normal sezonda her bir takım 82 maça çıkacak. Toplamda 1230 normal sezon karşılaşmasının oynanacağı normal sezonun ardından, konferanslarında ilk 8’e giren takımlar play-off biletini alacak.

Açılış maçında Doğu Konferansı’nın son şampiyonu Boston Celtics, bu yıl güçlendirdiği kadrosuyla konferansın iddialı ekiplerinden Philadelphia 76ers ile kozlarını paylaşacak. Karşılaşma salıyı çarşambaya bağlayan gece 02.30’ta Celtics’in ev sahipliğinde oynanacak. Açılış gününde oynanacak diğer karşılaşmada ise son şampiyon Golden State Warriors, LeBron James’li Los Angeles Lakers ile kozlarını paylaşacak.  Sabaha karşı 05.00’te başlayacak karşılaşma Warriors ev sahipliğinde oynanacak.

Geçtiğimiz sezonu şampiyon tamamlayan Golden State Warriors, finalde Boston Celtics’i 4-2 mağlup ederek, toplamda yedinci ve 2015’ten bu yana dördüncü şampiyonluğunu elde etti. Bu şampiyonlukla birlikte, altı şampiyonluğu bulunan Chicago Bulls’u geride bırakan Warriors, 17’şer şampiyonlukları bulunan Los Angeles Lakers ve Boston Celtics’in ardından en çok şampiyonluğu bulunan üçüncü takım oldu.

Normal sezon karşılaşmaları 9 Nisan 2023’te sona erecek ve 11-14 Nisan tarihleri arasında oynanacak play-in karşılaşmalarının ardından 15 Nisan’da NBA play-offları başlayacak. Bu yıl Utah, Salt Lake City’de düzenlenecek All-Star organizasyonu 17-19 Şubat tarihleri arasında yapılacak. Şampiyonun belli olacağı final serisi ise 1-18 Haziran tarihleri arasında oynanacak. Merakla beklenen Victor Wembanyama’nın da yer alacağı 2023 NBA draftı ise 22 Haziran’da yapılacak. 

Ayrıca bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle üç yıldır yapılamayan uluslararası maçlar geri döndü. NBA normal sezon karşılaşmalarının iki tanesi başka ülkede oynanacak. İlk olarak Meksika’nın başkenti Mexico City’de 17 Aralık’ta oynanacak karşılaşmada Miami Heat ile San Antonio Spurs karşı karşıya gelecek. ABD dışında oynanacak diğer karşılaşma ise 19 Ocak’ta Fransa’nın başkenti Paris’te, Chicago Bulls ve Detroit Pistons arasında oynanacak.

NBA’de son 10 yılın şampiyonları ve finallerin sonuçları:

NBA’de şampiyonluk yaşamış takımlar ve şampiyonluk sayıları:

2022/23 sezonu ile birlikte NBA’de 20. sezonuna başlayacak olan “Kral” lakaplı LeBron James, toplam 1326 sayı kaydetmesi halinde, Kareem Abdul-Jabbar’ı geride bırakarak NBA tarihinin en fazla sayı kaydeden basketbolcusu olacak.

Los Angeles Lakers’ın süper yıldızı LeBron James, NBA kariyerinde geçirdiği 19 sezonda kaydettiği 37062 sayı ile 38387 sayısı bulunan Kareem Abdul-Jabbar’ın ardından NBA tarihinin en çok sayı kaydeden ikinci oyuncusu olarak yer alıyor. “Kral” lakaplı James, bu sezon 1326 sayı kaydetmesi halinde NBA tarihinin en çok sayı kaydeden oyuncusu olacak. LeBron geride kalan 19 sezonda yalnızca sakatlık nedeniyle 45 maçta forma giyebildiği 2020/2021 sezonunda 1500 sayının altında kalarak 1126 sayı kaydedebilmişti.

Ayrıca aktif oyuncular içerisinde Los Angeles Lakers’ın bir başka veteran oyuncusu Carmelo Anthony, önümüzdeki sezonda 308 sayı kaydetmesi halinde, Shaquille O’Neal’ı geride bırakarak NBA tarihinin en çok sayı kaydeden 10. oyuncusu olacak.

NBA tarihinin en çok sayı kaydeden oyuncuları:

Öte yandan NBA’de bulunan 30 takımdan 25’i yeni sezonda mevcut koçları ile devam ederken, 5 koç ise görevinden alındı.

Geçtiğimiz sezon beklentilerin altında kalarak play-off vizesi alamayan Charlotte Hornets, dört sezondur takımın başında olan James Borrego ile yollarını ayırarak, 2013-2018 yılları arasında Hornets’te görev almış tecrübeli koç Steve Clifford’ı takımın başına getirdi. 

2020 NBA şampiyonu Los Angeles Lakers ise hayal kırıklığı yaratan iki sezonun ardından üç sezondur görevini sürdüren Frank Vogel ile yollarını ayırarak, Milwaukee Bucks’ın asistan koçu Darvin Ham’i takımın başına getirdi. 49 yaşındaki Ham, kariyerinde ilk kez bir NBA takımında koçluk yapacak.

Batı konferansında 12. sırada kalarak play-off dışında kalan Sacramento Kings ise geçtiğimiz sezon ortasında yollarını ayırdığı Luke Walton’ın yerine geçici olarak koçluk görevine getirdiği Alvin Gentry’nin yerine, şampiyon Warriors’ın asistan koçu Mike Brown’ı takımın başına getirdi. Brown, daha önce 2005-2014 yılları arasında Cleveland Cavaliers ve Los Angeles Lakers’ta koçluk yapmıştı.

Takımının yıldız oyuncuları Rudy Gobert ve Donovan Mitchell’ı takas sonucunda göndererek, yeniden yapılanmaya giden Utah Jazz ise sekiz sezondur görevini sürdüren Quin Snyder ile yollarını ayırarak, Boston Celtics’in asistan koçu Will Hardy’yi takımın başına getirdi.

Geçtiğimiz sezonu Doğu Konferansı şampiyonu olarak tamamlayan Boston Celtics ise takımın koçu Ime Udoka’yı, kulüp içerisinde yasak aşk yaşadığı gerekçesiyle bir yıl süreyle görevinden uzaklaştırarak, takımı geçici olarak asistan koç Joe Mazzula’ya emanet etti. 

Ime Udoka’nın cezası ile ilgili haberimiz:

Yaz döneminde yapılan önemli takaslar:

Rudy Gobert – Minnesota Timberwolves

Geçtiğimiz sezon Batı Konferansı’nda play-off ilk turunda veda eden Minnesota Timberwolves, Utah Jazz’ın yıldız pivotu Rudy Gobert’i; 4 birinci tur draft hakkı, 1 draft sırası değiştirme hakkı, Malik Beasley, Patrick Beverley, Walker Kessler, Jarred Vanderbilt ve Leandro Bolmaro karşılığında kadrosuna katarak yeni sezonda iddialı bir kadro kurdu. 

Donovan Mitchell – Cleveland Cavaliers

Geçtiğimiz sezon play-off dışında kalan Cleveland Cavaliers, Utah Jazz’ın yıldız guardı Donovan Mitchell’ı; 3 birinci tur draft hakkı, 2 draft sırası değiştirme hakkı, Collin Sexton, Lauri Markkanen ve Ochai Agbaji karşılığında kadrosuna kattı.

Dejounte Murray – Atlanta Hawks

Doğu konferansının iddiali ekiplerinden Atlanta Hawks ise San Antonio Spurs’ün yıldız guardı Dejounte Murray’yi; 3 birinci tur draft hakkı, 1 draft sırası değiştirme hakkı ve Danilo Gallinari karşılığında kadrosuna kattı.

Christian Wood – Dallas Mavericks

Batı konferansının iddialı ekiplerinden Dallas Mavericks ise Houston Rockets uzun forveti Christian Wood’u; Wendell Moore, Sterling Brown, Marquese Chriss, Boban Marjanovic ve Trey Burke karşılığında kadrosuna kattı. 

Malcolm Brogdon – Boston Celtics

Geçtiğimiz sezon doğu konferansını şampiyon tamamlayan Boston Celtics ise Indiana Pacers guardı Malcolm Brogdon’ı; 1 birinci tur draft hakkı, Daniel Theis, Aaron Nesmith, Malik Fitts, Juwan Morgan ve Nik Stauskas karşılığında kadrosuna kattı.

Yaz döneminin öne çıkan serbest oyuncu anlaşmaları:

Jalen Brunson – New York Knicks

Geçtiğimiz sezon Dallas Mavericks formasıyla çıkış yakalayan 26 yaşındaki gard Jalen Brunson, New York Knicks ile 4 yıl 104 milyon dolar değerinde sözleşmeye imza attı. Knicks ayrıca Isaiah Hartenstein ve Svi Mykhailiuk ile de sözleşme imzaladı.

Garry Payton II – Portland Trail Blazers

Geçtiğimiz sezon Golden State Warriors ile NBA şampiyonluğuna uzanan gard Garry Payton II, Portland Trail Blazers ile 3 yıl 26 milyon dolar değerinde kontrata imza attı.

Danilo Gallinari ve Blake Griffin – Boston Celtics

Doğu Konferansı şampiyonu Boston Celtics, yeni sezonda kadrosunu iki veteran isim Danilo Gallinari ve Blake Griffin ile güçlendirdi. Gallinari, Celtics ile 2 yıl 13 milyon dolarlık kontrata imza attı.

Javale McGee – Dallas Mavericks

Batı Konferansı’nın iddialı ekiplerinden Dallas Mavericks ise geçtiğimiz sezonu Phoenix Suns’ta tamamlayan veteran pivot Javale McGee ile 3 yıl 17 milyon dolarlık kontrat imzaladı.

Bruce Brown – Denver Nuggets

Batı Konferansı’nın bir başka iddialı ekibi Denver Nuggets ise geçtiğimiz sezonu Brooklyn Nets’te tamamlayan forvet Bruce Brown ile 2 yıl 13 milyon dolarlık kontrat imzaladı.

Donte DiVincenzo – Golden State Warriors 

Son şampiyon Golden State Warriors ise geçtiğimiz sezonu Sacramento Kings’te tamamlayan Donte DiVincenzo ile 2 yıl 9 milyon dolarlık kontrata imza attı.

John Wall – Los Angeles Clippers

Batı konferansının bir diğer iddialı ekibi Los Angeles Clippers ise yaşadığı sakatlıklar ve girdiği depresyon sonrasında tekrardan basketbola dönen all-star gard John Wall ile 2 yıl 13 milyon dolarlık kontrat imzaladı.

John Wall son yıllarda yaşadığı problemleri anlattığı haberimiz:

Dennis Schröder – Los Angeles Lakers

Los Angeles Lakers eski oyuncusu Dennis Schröder ile 1 yıl 2,5 milyon dolarlık yeni kontrat imzaladı. Lakers ayrıca geçtiğimiz sezonu San Antonio Spurs’te tamamlayan Lonnie Walker ile 1 yıl 6,5 milyon dolarlık kontrata imza attı.

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.