Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız çimento üreticisi Lafarge, IŞİD’e para verdiğini kabul etti

Fransız çimento üreticisi Lafarge, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) yargılamasında kendisine yöneltilen IŞİD’e ve diğer terör örgütlerine yardım ettiği suçlamalarını kabul etti. Böylece ABD’de ilk kez bir şirket, “teröristlere yardım etme” suçunu kabul etti.

Lafarge, Suriye’de 2011 yılında iç savaş çıktıktan sonra bölgedeki bir fabrikasının işler durumda kalmasını istediği için IŞİD ve diğer terör örgütlerine yardım ettiği suçlamasını kabul etti ve 777,8 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Şirket, Suriye’de yaptıkları nedeniyle pişmanlık duyduklarını ve bireysel hatalar yapan yöneticilerin sorumluluğunu kabul ettiklerini açıkladı. 2015 yılında İsviçreli Holcim tarafından satın alınan Lafarge, Suriye’de yaptıklarının şirketin politikalarına aykırı olduğunu ifade etti. Holcim davanın sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Holcim’in Suriye’de hiçbir zaman faaliyet göstermediğinin altını çizdi ve rüşvet veren eski Lafarge yöneticilerinin bu durumu Holcim’den ve denetçilerden gizlediğini savundu.

Lafarge ve Holcim’in CEO’su ve 2017’ye kadar şirketi yöneten Eric Olsen, Lafarge’ın Suriye’deki faaliyetlerine dair hazırlanan bir raporun ardından görevinden istifa etmişti. Herhangi bir yanlış yapmadığını savunan Olsen, şirkete “huzur” getirmek için geri adım attığın açıklamıştı.

Lafarge, 680 milyon dolarlık bir yatırımın ardından 2010 yılında Türkiye sınırına yakın Celabiye’de fabrika açmış ve bir yıl sonra ülkede iç savaş başlamıştı. Lafarge’ın yargılandığı davada savcılar, ülkede iç savaş giderek şiddetlenirken IŞİD’e ve El Nusra’ya fabrikada çalışan personelini koruması için 5,92 milyon dolar ödediğini öne sürdü.

Eylül 2014’te de IŞİD’in söz konusu kasabayı ve fabrikanın kontrolünü ele geçirmesinin ardından şirket, fabrikayı tahliye etmişti. Fakat savcılar, IŞİD’le yapılan anlaşma ile şirketin dört yılda 70 milyon dolarlık satış yaptığını aktardı.

ABD Adalet Bakanlığı, Lafarge’da çalışan üst düzey yöneticilerin de bu plana dahil olduğunu belirtti. Bakanlık, yöneticilerin IŞİD ile anlaşmalar yaparken şirket e-postalarını değil; kişisel e-postalarını kullandığını savundu ve belgelerde şirketin adının geçmemesini istediğini iddia etti.

Lafarge’ın IŞİD ile bağına dair belgeler, 2016’da Suriyeli bir muhalif grup tarafından yayımlanmış ve daha sonra tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Öte yandan şirket Suriye’deki faaliyetleri nedeniyle Fransa’da da insanlığa karşı işlenen suça ortak olma suçlamasıyla yargılanıyor. Fakat şirket kendilerine yöneltilen bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.