Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fakıbaba AKP’den istifa etti, RTÜK üyeliği tekrar İYİ Parti’ye geçti, inisiyatif TBMM Başkanı Mustafa Şentop’ta

RTÜK’te AKP’den gelen üyenin istifasıyla boşalan kontenjan, sandalye dağılımına göre İYİ Parti’ye geçmiş ancak bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin AKP’ye katılmasıyla boş kontenjan tekrar AKP’ye geçmişti. Çelebi’ye rozet takılmasından bir gün sonra Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den istifasıyla RTÜK üyeliği yeniden İYİ Parti’ye geçti. Bu durumda inisiyatif, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’a geçti.

Fakıbaba’nın bu sabah AKP’den istifa ettiğini duyurmasının ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği tartışması yeniden gündeme geldi. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, boş bulunan RTÜK üyeliğinin Fakıbaba’nın istifasıyla tekrar İYİ Parti’ye geçtiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

RTÜK üyeliği AKP ile İYİ Parti arasında gidip geliyor

AKP kontenjanından RTÜK üyesi olan Taha Yücel’in istifasının ardından boşalan RTÜK koltuğuna, Meclis aritmetiğine göre İYİ Parti kontenjanından bir üyenin seçilmesi gerekiyordu. Bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, 11 Ekim Salı günü AKP’ye katıldığını açıklamıştı. CHP kontenjanından RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, bindelik bir farkla üyeliğin AKP’ye geçtiğine dikkat çekerken, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Çelebi’nin AKP’ye katıldığını açıklamasının ardından üç ay beklettiği seçim yazısını TBMM’ye göndermişti.

RTÜK üyeliğinin tekrar AKP’ye geçmesi üzerine, RTÜK Başkanı Şahin’in TBMM Başkanlığı’na boş üyelik için seçim yapılması gerektiği yönündeki yazısı, Fakıbaba’nın istifasıyla AKP için bir sorun haline dönüştü. Şahin’in boşalan üyeliği TBMM Başkanlığı’na bildirmemesi nedeniyle Meclis resen seçim yapamıyordu. Boş üyelik için Meclis Başkanlığı’na bildirim yapılmış olduğu için, şu andan itibaren inisiyatif TBMM Başkanı Mustafa Şentop’ta.

Fakıbaba İYİ Parti’ye geçince AKP’nin işi daha zor

RTÜK üyeliğini bir milletvekili transfer ederek çözen AKP, Fakıbaba’nın istifasının ardından bir milletvekili daha transfer ederek durumu tekrar lehine çevirebilirdi. Ancak Fakıbaba’nın İYİ Parti’ye geçeceğini açıklaması ve bir milletvekilinin yer değiştirmesiyle birlikte denge AKP aleyhine bozuldu. AKP’nin bu dengeyi kendi lehine çevirebilmesi için kısa sürede üç milletvekilinin AKP’ye katılması gerekiyor. 

Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklaması bu dengeyi şimdilik bozmuyor. Fakıbaba’nın istifa dilekçesinin genel kurulda okunması ve oylanması gerekiyor. Bu durumda Fakıbaba’nın istifasının genel kurulda oylanması ve milletvekilliğinin düşürülmesi de AKP’nin işine yarayan bir adım olabilir. Bu durumda TBMM Başkanlığı, partilerin sandalye dağılımına göre üyeliğin hangi partiye geçeceğine ilişki hesaplama yapacak.

RTÜK Kanunu’nun seçim maddesi

RTÜK Kanunu’nun üye seçimini düzenleyen 35. maddesinin, Meclis’te üye seçimini düzenleyen bendi şöyle:

“Üst Kurul üyelerinin seçimi, adayların belirlenerek ilânından sonra on gün içinde yapılır. Siyasî parti grupları tarafından gösterilen adaylar için ayrı ayrı listeler hâlinde birleşik oy pusulası düzenlenir. Adayların adlarının karşısındaki özel yer işaretlenmek suretiyle oy kullanılır. Siyasî parti gruplarının ikinci fıkraya göre belirlenen kontenjanlarından Üst Kurula seçilecek üyelerin sayısından fazla verilen oylar geçersiz sayılır. 11399 (4) Karar yeter sayısı olmak şartıyla seçimde en çok oyu alan boş üyelik sayısı kadar aday seçilmiş olur. Seçim sonucu Resmî Gazetede yayımlanır. “

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.