Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK’ün boş koltuğu AKP’ye geçti, RTÜK Başkanı Şahin seçim yazısını Meclis’e bugün gönderdi | İYİ Partili Erhan Usta: “Meclis aritmetiği üzerinden siyasi mühendislik yapılarak İYİ Parti’nin hakkı gasp edildi”

Mehmet Ali Çelebi’nin AKP’ye katılması, RTÜK üye dağılımını da değiştirdi. İYİ Parti’ye geçmesi beklenen RTÜK üye koltuğu yine AKP’li bir üye ile doldurulacak. AKP kontenjanından RTÜK üyesi olan Taha Yücel’in istifasının ardından gerekli yazıyı bekleten RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bugün Meclis’e seçim yazısını gönderdi. Medyascope’a konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Çelebi’nin AKP’ye katılmasının beklendiğini söyledi. Sürecin hukuksuzluğuna dikkat çeken Usta “Meclis aritmetiği üzerinden siyasi mühendislik yapıldı ve İYİ Parti’nin hakkı gasp edildi. Dün geçiş oldu, RTÜK bugün yazıyı yazdı. Bu çok çirkin bir şey. Hukuk ayaklar altına alınıyor” diye konuştu.

CHP’den Meclis’e girdikten sonra Memleket Partisi’ne geçen ardından oradan da istifa eden bağımsız milletvekili Mehmet Ali Çelebi AKP’ye katıldı. Çelebi’nin AKP’ye geçmesi siyasi partilerin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndaki (RTÜK) üye dağılımını değiştirdi. İYİ Parti’ye geçmesi beklenen RTÜK üye koltuğu yine AKP’nin oldu. Dün (11 Ekim) Medyascope’a konuşan RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, AKP kontenjanından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi olan Taha Yücel’in istifasının ardından yeni üye seçimi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yazı göndermeyi ertelediğine dikkat çekmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bu sabah (12 Ekim) yazıyı gönderdi. 

“İktidarın acizliğini gösteriyor”

RTÜK’ün ve TBMM’nin seçim için Çelebi’nin AKP’ye katılmasını beklediğini vurgulayan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Medyascope‘a şöyle konuştu: 

Bu tür şeylere tenezzül etmesi iktidarın acizliğini gösteriyor. Bu hukuki değil, burada hukuki bir yorum yok. Kanundaki bir boşluktan yararlanma da söz konusu değil. Apaçık kanun çiğneniyor ama kimi kime şikayet edeceksin? Bu transfer için aritmetiğin AKP lehine olması beklendi ve şimdi süreç başladı.”  

“İstifanın üzerinden üç ay geçti”

Taha Yücel’in RTÜK üyeliğinden ne zaman ayrıldığı konusunda net bilgi alamadıklarını belirten Usta, şöyle devam etti:  

ASELSAN sitesinde, Taha Yücel’in özgeçmişinde 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle genel müdür yardımcısı olarak göreve başladığı ifade ediliyor. Bu tarih şu açıdan önemli: RTÜK Kanunu’nda üyeliğin boşalma tarihinden veya TBMM tatilde ise tatilin bitiminden itibaren bir ay içinde seçim yapılacağı belirtiliyor. 1 Temmuz’da RTÜK üyeliği boşalmış, bu tarihte TBMM tatilde değildi. 1 Ağustos’a kadar bu seçimin yapılması gerekiyordu. 1 Ağustos’ta Meclis’in tatilde olduğu söylenebilir, ‘Olağanüstü toplantıya çağırmadık, Meclis’in açılmasını bekledik’ denebilir. Bunun denilmesi durumunda, 1 Ekim’de Meclis’in açıldığı gün, üyelik seçiminin yapılması lazımdı. Çünkü üyeliğin boşalmasının üzerinden üç ay geçmiş oluyor.

“1 Ekim’de Meclis’in açıldığı gün, üyelik seçiminin yapılması lazımdı”

Usta, 2005’te yapılan RTÜK seçimi örneğini vererek, “Meclis tatildeyken, sadece RTÜK üyeliği seçimini yapmak için olağanüstü toplantıya çağrılarak, 13 Temmuz 2005’te toplanmış. RTÜK üyelerini seçmiş ve yeniden dağılmış” dedi. TBMM’nin açıldığı 1 Ekim’de seçimin yapılmamasını eleştiren Usta, RTÜK Kanunu ve 1 Ekim’deki Meclis aritmetiğinin, İYİ Parti’nin adayının seçilmesini öngördüğünü vurguladı.

AKP’den boşalan RTÜK kontenjanı İYİ Parti’ye geçecek – İlhan Taşcı: “RTÜK başkanı kara kara düşünüyor”

“RTÜK başkanı görevini kötüye kullandı”

Usta, yaz aylarında AKP’ye bir transfer olacağının gündeme geldiğine dikkat çekerek, “Hukuk, kanun tanımadan bu işi beklettiler” dedi. RTÜK’ün istifanın ardından yazıyı Meclis’e göndermesi gerektiğini söyleyen Usta, “Siz bir kamu kuruluşusunuz. Madem böyle bir durum var bunu hemen Meclis’e bildirmeniz gerekirdi. RTÜK başkanı, bunu bildirmeyerek görevini kötüye kullanmıştır. Kendisini siyasi malzeme haline getirmiştir” diye konuştu.

RTÜK yazı yazmadan da Meclis’te seçim sürecinin başlayabileceğini vurgulayan Usta, “Kanunda ‘RTÜK’ün yazı yazması gereklidir’ gibi bir madde yok. Koltuğun boşaldığı andan itibaren TBMM çalışıyorsa bir ay içerisinde bu işlem yapılır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.