Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’nin iptal ettiği limanların işletme süresini 49 yıla çıkaran düzenleme, torba yasadan çıkarıldı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanun teklifinde, daha önce Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği, limanların 49 yıllığına özelleştirilmesinin önünü açan düzenleme yer alıyordu. Komisyonun bugünkü toplantısında ilgili madde, tekliften çıkarıldı. Torba kanundaki cemevlerine yönelik düzenlemeler de komisyonda tartışma yarattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AKP’nin torba kanun teklifi görüşülüyor. “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığıyla komisyonda görüşülen teklif, muhalefet partilerinin milletvekilleri tarafından, 21 maddesi 13 ayrı kanunu ilgilendiren “torba kanun” olarak eleştirildi. Daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla iptal edilen ve tekrar torba kanuna eklenen, limanların 49 yıllığına özelleştirilmesinin önünü açan madde, tartışmalar üzerine tekliften çıkarıldı. 

AYM kararıyla iptal edilmişti

Türkiye’deki 18 limanın işletme hakkını devralan ve aralarında Katarlı QTerminals’in de bulunduğu şirketlerin 30, 36 ve 39 yıl olan işletme sürelerinin yeni bir ihaleye çıkılmadan ya da pazarlık yapılmadan 49 yıla uzatılmasını öngören yasa teklifi 20 Aralık 2021’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti. CHP, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi (TDİ) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne (TCDD) ait, özelleştirilen bazı limanların işletme sürelerinin ihalesiz 49 yıla uzatılmasına ilişkin düzenlemenin iptali için AYM’ye başvurmuştu.

AYM, düzenlemenin serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı ve limanların gerçek özelleştirme değerlerine ulaşılmasını engelleyebileceği yönünde görüş bildirmiş ve 2 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de iptal kararı yayımlanmıştı.

Torba kanunla cemevi düzenlemesine tepki

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bugünkü (24 Ekim) toplantısında, torba yasada yer alan, cemevlerinin elektrik faturalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, yapı bakım, inşaat ve su faturası giderlerinin belediyelere devredilmesine ilişkin madde de tartışma konusu oldu. HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Aleviliğin torba kanun içine “atıldığını” belirterek, şöyle konuştu:

Burada en fazla usulsüz olan şey, kadim bir problem olan Alevilerin sorunlarının bu torbanın içerisine atılmış olması. Açık söylemekte fayda var, bir Alevi olarak söylüyorum bunu, herhalde konuşmaya hakkım vardır bir Alevi olarak. Bu kadar kadim, tarihsel, sosyal ve hatta siyasal boyutları olan bir meseleyi bir torbaya tıkıştırmanın, her şey bir yana, siyasi nezaketle alakası yok. Bu usulsüzlüğü ortadan kaldırmanın tek bir yöntemi vardır, bunu müstakil bir yasa formuna evirmek ve sonra konuşmak. Biz tabii baktığımızda hangi kaygıyla yapıldığını görüyoruz. Seçime çok az bir zaman kaldığından, Alevilerin oylarını AKP’ye kanalize etmenin bir yöntemi olarak bu kullanılıyor ama emin olun ki sizin açınızdan da sorunlu çünkü Aleviler bunu satın almazlar, Aleviler buna ikna olmazlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.