Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York’ta bıçaklı saldırıya uğramıştı: Salman Rüşdi bir gözünü kaybetti, bir elini kullanamıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde katıldığı bir konferansta bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rüşdi’nin son durumu açıklandı. Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, Rüşdi’nin bir gözünü kaybettiğini ve bir elini de kullanamadığını söyledi.

Salman Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, İspanyol El Pais gazetesine verdiği demeçte, Rüşdi’nin en az 15 kez göğsünden bıçaklandığını söyledi. “Acımasız bir saldırıydı” diyen Wylie, Rüşdi’nin şu anda nerede olduğu konusunda bilgi vermeyeceklerinin altını çizdi.

Geçen ağustos ayındaki saldırının ardından uzunca bir süre hastanede tedavi gören Rüşdi’nin son durumu hakkında bilgi veren Wylie, “Bir gözünü kaybetti. Boynunda üç ciddi yara var. Kolundaki sinirler de hasar gördüğü için bir elini kullanamıyor” diye konuştu.

Salman Rüşdi

Wylie kendisine yöneltilen, “Rüşdi hâlâ hastanede mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Nerede olduğu hakkında herhangi bir bilgi veremem fakat kendisi yaşıyor. En önemlisi de bu.”

Ne olmuştu

Yazar Salman Rüşdi, 1988 yılında kaleme aldığı “Şeytan Ayetleri” isimli romanı yüzünden uzun süredir ölüm tehditleri alıyordu. Kitap, bazı Müslümanlar tarafından “dine küfür eden” bir kitap olarak biliniyordu. İran lideri Ayetullah Humeyni, hakkında ölüm fetvası yayınladığı Rüşdi’nin başına 3 milyon dolar da ödül koymuştu.

75 yaşındaki Hint asıllı İngiliz yazar, 12 Ağustos’ta ABD’nin New York eyaletinde katıldığı bir konferansta bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Rüşdi’ye saldırmakla suçlanan 24 yaşındaki Hadi Matar, kendisine yöneltilen cinayete teşebbüs suçlamalarını reddetmişti. Fakat görgü tanıkları, Matar’ın sahneye koşarak Rüşdi’yi yüz, boyun ve karın bölgesinden en az 10 kere bıçakladığını ve saldırının 20 saniye sürdüğünü anlatmıştı.

Rüşdi’nin yıllardır bu gibi ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldığını belirten Wylie, “Fetvanın verilmesinden bu kadar yıl sonra Rüşdi’nin karşı karşıya kaldığı asıl tehlike birdenbire rastgele birinin gelip saldırılması. Bu tamamen beklenmedik ve mantıksız bir şey. Buna karşı korunamazsınız da. John Lennon’ın cinayeti gibiydi” diye konuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.