Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki Athos Dağı’nda bulunan Pantokrator Manastırı’nda Osmanlı Devleti’ne ait 25 bin belgeden oluşan bir koleksiyon keşfedildi. Uzmanlar, bu belgelerin Osmanlı’ya ait en eski belgeler olduğunu söyledi. Söz konusu belgeler, 1371-1374 yılları arasındaki üç yılı Osmanlı yönetimi altında geçiren bölgedeki yaşam hakkında bilgiler içeriyor.
Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki Athos Dağı’nda (Aynoroz) bulunan Pantokrator Manastırı’nda Osmanlı Devleti’ne ait en eski belgeler bulundu. Araştırmacılar, bulunan 25 bin belgelik koleksiyonun yeni bilgilere kapı aralayacağını düşünüyor.
Belgelerin bazıları 1371-1374 yıllarına kadar uzanıyor. Bu bulgudan önce Osmanlı’ya ait en eski belgenin 1480-1490 yıllarına uzandığı ve İstanbul arşivlerinde bulunduğu düşünülüyordu.
Pantokrator Manastırı’nda görevli keşişlerden Peder Theophilos, “Burada, Konstantinopolis’in düşüşünden önce Athos Dağı’nın manastırlarında saklanan en eski Osmanlı belgelerine sahibiz” dedi.
Belgelerde neler var?
Belgelerin çoğu, o dönem bölgede yaşayanların yetkililere nasıl davranması gerektiğini düzenleyen kararnameler ve mülkiyet tapuları gibi yasal metinlerden oluşuyor.
Belgelerin arasında bulunan el yazmalarına göre Osmanlı Devleti, yönetimi sırasında bölgenin özerkliğini koruyordu. Bizans araştırmacılarından Yiannis Niehoff-Panagiotidis, bölgenin özerkliğinin korunması hakkında şunları söyledi:
“Osmanlı Devleti’nin sultanlarının, Bizans’ın son kalıntısı olan Athos Dağı’nı yarı bağımsız tutması ve ona dokunmaması garip. Askerlerini burada tutmadılar bile. Olsa olsa, muhtemelen Karyes’te kalıp çay içen yerel bir temsilcileri olmuştur.”
Kaynak: euronews
Derleyen: Burak Siperli
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.