Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme süreci askıya alındı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Ankara’nın Libya’daki politikasını değiştirmeye yönelik hiçbir şey yapmadığını söyleyerek, Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme sürecinin askıya aldığını açıkladı.

Al Arabiya’ya konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Kahire ile Ankara arasındaki normalleşme sürecinin askıya alındığını açıkladı. Türkiye ile Mısır arasında dibe vuran ilişkiler geçen yıl yeniden canlanmaya başlamış ve iki ülke, ilişkileri normalleştirmek için birtakım adımlar atmıştı. Ülkeler arasındaki diyalog artırıcı oturumların iki tur devam ettiğini belirten Şükrü, “Görüşmeler askıya alındı çünkü Türkiye’nin Libya’daki politikalarında bir değişiklik olmadı” dedi.

Türkiye’nin Libya ile imzaladığı hidrokarbon anlaşmasına, Mısır ve Yunanistan sert tepki göstermişti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri

Ne olmuştu?

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013 yılından itibaren karşılıklı olarak “vekalet” düzeyinde sürdürülüyordu. Türkiye, 2013 yılının temmuz ayında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin, Muhammed Mursi’yi darbe ile devirmesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri olmuş ve Mısır ile ikili temaslarını en alt düzeye indirmişti. Türkiye’nin Mısır’daki darbeyi ve Sisi’yi ağır bir dille eleştirmesi, Mısır’ın yeni yönetiminin en büyük destekçileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından da olumsuz karşılanmış ve Ankara’nın bu ülkelerle ilişkilerini de negatif etkilemişti.

2021 yılının başında iki ülke arasındaki ilişkilerde birtakım gelişmeler yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 12 Mart’ta düzenlediği bir basın toplantısında Mısır ile istihbarat ve dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslara yeniden başlandığını açıkladı.

Dışişleri bakan yardımcılarının yaptığı görüşmelerin ardından ilişkiler göreceli olarak iyileşse de iki ülke de büyükelçi atama kararı almamıştı.

Kaynak: The Libya Update

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.