Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2023 Fransa Bisiklet Turu’nun rotası belli oldu: Tur önümüzdeki yıl Bilbao’dan başlayacak

Fransa Bisiklet Turu ya da bilinen adıyla Tour de France’ın 2023 yılında koşulacak 110. edisyonunun rotası açıklandı. 1 Temmuz 2023 tarihinde İspanya’nın Bilbao kentinden başlayacka tur, 23 Temmuz’da Paris’te sona erecek. Kadınlar Fransa Bisiklet Turu ise erkekler turunun son gününde başlayacak ve bir hafta sürecek.

2023 Fransa Bisiklet Turu’nun erkekler ve kadınlardaki etap profilleri geçen perşembe (27 Ekim) günü Paris Kongre Merkezi’nde açıklandı. Önümüzdeki yıl koşulacak turda daha fazla dağlık etap ve sprinterler için daha az etap şansı olacak.

Bask bölgesinin Bilbao şehrinden başlayacak üç haftalık tur çapraz şekilde Almanya sınırına kadar uzanırken güzergâh, Pireneler, Masif Central, Jura, Alpler ve Vosges bölgelerinden geçecek. 

22 kilometrelik bir zamana karşı etabın koşulacağı turda sekiz düz etap yer aldı. Ancak Eddy Merckx’in etap galibiyeti rekorunu kırmak isteyen Mark Cavendish gibi sprinterler için kazanılacak etap sayısının az olması dikkatlerden kaçmadı. 

Turun 110. edisyonunun erkekler rotası, kuzeybatı ve güneydoğu Fransa’ya uğramazken, bir hafta sürecek kadınlar yarışı, erkekler yarışının son günü olan 23 Temmuz’da Clertmont-Ferrand’dan başlayacak. Daha sonra güneye doğru inecek yarış Pireneler’deki dağlık etabın ardından Pau’da zamana karşı etap ile sona erecek.

Col de Joux Plane ve Col de la Loze gibi tırmanışlarla birlikte, erkekler turunda güzergâh en son 35 yıl önce çıkılan Clermont-Ferrand’a bakan volkanik zirveye doğru giden Puy de Dome’u da içeriyor. Çevreyle ilgili kaygılar sebebiyle uzun süredir kullanılmayan bölgeye yarış kervanının dönüşü, turla ilgili karbon ayak izi tartışmalarını da tetikleyebilir.

Kadınlar turu ise geçen temmuz ayında başlatılan ve Annemiek van Vleuten tarafından spektaküler bir şekilde kazanılan yarışa göre daha özenli bir şekilde hazırlanmışa benziyor. Col du Tourmalet’de biten zirve finişiyle, Pau’da zamana karşı bir etap dahil olmak üzere toplamda koşulacak sekiz etap, kadınlar pelotonu için daha fazla taktiksel çeşitlilik fırsatı sağlayacak. 

Erkeklerde son şampiyon Jonas Vingegaard, şampiyonluğun ardından Danimarka’da büyük bir coşkuyla karşılanmıştı. Danimarkalı bisikletçi rotanın açıklandığı anda Paris’te yer almıyordu ancak unvanını koruyacağına inandığını söyledi. İlk büyük tur galibiyetinin ardından bir süre geri çekilmesini gerektiğini söyleyen Vingegaard, “Mental olarak herhangi bir patlama olmadı, sadece biraz molaya ihtiyacım vardı. Dinlendim, ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirdim. Tour de France’ı kazanmış olsam bile mutlu olmak için çok fazla şeye ihtiyacım yok” dedi.

Geçen turda Tadej Pogacar’ı geride bırakan Vingegaard, iki zirve finişinde zafere ulaşmıştı. Önümüzdeki turda ise dört zirve finişi ile Pogacar’ı geride bırakmaya çalışacak. 

Pogacar ise rotanın açıklandığı törende Paris’teydi ve Il Lombardia zaferinin ardından kendine güvenini tekrar kazanmış gözüktü. 24 yaşındaki Sloven bisikletçi, “Rotayı gerçekten sevdim” diye konuştu.  

Her yıl daha da gençleşen genel klasman şampiyonları, bu yıl La Vuelta ve Dünya Şampiyonu olan 22 yaşındaki Remco Evenepoel’un zaferleriyle birlikte farklı bir boyuta geçti. Ancak şimdiden “yeni Eddy Merckx” olarak gösterilen Evenepoel’un, tura katılmayacağı ve daha az dağlık etap içeren İtalya Bisiklet Turu’nu tercih edeceği düşünülüyor. 

2023 Fransa Bisiklet Turu erkeler ve kadınlar rotası:

https://twitter.com/Eurosport_TR/status/1585673932362813441?s=20&t=4CMDXnT6vi8tMR9KRUC9dA

Kaynak: The Guardian, Eurosport

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.