Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da yeni bir dönem başlıyor: Zafer, solcu aday Lula’nın

Güney Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’daki başkanlık seçimlerini solcu aday Luiz Inácio Lula da Silva kazandı. Siyasi yelpazenin karşısındaki rakibi aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu geride bırakarak seçimleri kazanan Lula, oyların yüzde 50,9’unu aldı. Seçim zaferinin ardından destekçilerine seslenen Lula, “Beni diri diri gömmeye çalıştılar ama ben buradayım” dedi.

Brezilya Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı sonuçlara göre mevcut Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun oy oranı yüzde 49,10’da kaldı. Alınan bu sonuçların ardından 77 yaşındaki Lula’nın 1 Ocak 2023’te göreve başlaması bekleniyor.

Seçim zaferinin ardından destekçilerine seslenen Lula, “Beni diri diri gömmeye çalıştılar fakat ben buradayım” dedi. Kutuplaşan Brezilya’yı birleştireceğini ve “sadece kendisine oy verenler için değil, 215 milyon Brezilyalı için çalışacağını” vurgulayan Lula, “İki Brezilya yok. Biz tek ülkeyiz, tek halkız, tek büyük ulusuz” diye konuştu.

Lula, zaferinin ardından Twitter hesabından Brezilya bayrağını paylaştı ve üzerine “Demokrasi” yazdı.

Brezilya halkının yeniden umuda sahip olmak istediğini vurgulayan Lula, “Halk silah değil kitap istiyor. İyi yaşamak, iyi yemek, iş sahibi olmak ve eğitime erişmek istiyor” diyerek, Bolsonaro’nun görev süresi boyunca ülkede giderek artan bireysel silahlanmaya dikkat çekti.

Bolsonaro döneminde giderek artan Amazon Ormanları’ndaki tahribatı da hatırlatan Lula, buna bir son vereceğini dile getirdi. Brezilya’nın yeni lideri, bunun için uluslararası işbirliğine açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Sonuçların açıklanmasının ardından Lula destekçileri sokaklara akın etti ve kutlamalar yaptı. São Paulo’daki miting alanına gelen Lula’yı destekçileri, sloganlar atarak ve şampanya patlatarak bekledi.

Bolsonaro nasıl karşıladı?

Bolsonaro’nun yakın bir müttefiki olarak bilinen milletvekili Carla Zambelli, Twitter’dan paylaştığı mesajında Lula’nın zaferine şöyle karşı çıktı: “Size söz veriyorum. Lula’nın hayal ettiği en büyük muhalefet olacağım.”

Reuters’a demeç veren kaynaklar, Bolsonaro destekçilerinin protesto ihtimaline karşı güvenlik hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Brezilya’daki sağcı internet sitesi Antagonista, Bolsonaro temsilcilerinin verdiği bilgilere atıfta bulundu ve başkanın Lula’yı aramayacağını yazdı. Ancak haberde, Bolsonaro’nun “sonucu sorgulamak niyetinde olmadığı” da belirtildi. Olası bir yenilginin ardından Bolsonaro’nun koltuğunu bırakıp bırakmayacağı da dünya genelinde tartışılan konulardan biriydi.

Bolsonaro destekçilerinin hayal kırıklığı sosyal medyaya böyle yansıdı.

Liderlerden tebrik mesajları

Lula’nın seçim zaferinin ardından birçok dünya lideri tebrik mesajı paylaştı. ABD Başkanı Joe Biden, “özgür, adil ve güvenilir” seçimleri kazandığı için Lula’yı tebrik etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da tebrik mesajı yayımlayan liderler arasındaydı.

Lula’nın zaferi, Kolombiya ve Şili’de de solun seçimleri kazanmasının ardından Latin Amerika’daki “pembe dalgayı” pekiştirdi. Kolombiya’nın solcu başkanı Gustavo Petro, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador ve Venezüela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Lula’yı ilk tebrik eden liderler oldu.

Kaynak: Reuters, BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.