Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti, RTÜK üyeliği seçimi için iki ismi resen Meclis Başkanlığı’na bildirdi: Murat İde ve Çiğdem Akdemir

İYİ Parti ile AKP arasındaki tartışmalara konu olan RTÜK üyeliği seçimi için İYİ Parti, aday olarak TBMM Başkanlığı’na resen Murat İde ve Çiğdem Akdemir’in isimlerini bildirdi. İYİ Parti’den yapılan açıklamada, TBMM Başkanlık Divanı’nda, üyelik koltuğunun boşaldığı 1 Temmuz tarihinin üyelik seçimi için esas alınması kararının alındığı ancak bu tarihte üyelik hakkının kendilerinde olmasına rağmen aday ismi istenmediği belirtildi.  

AKP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Taha Yücel’in istifasından bu yana boş olan RTÜK koltuğunun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1 Temmuz tarihli aritmetiği esas alınarak AKP’den üye seçilmesi bekleniyordu. İYİ Parti, RTÜK Kanunu’nda yer alan “Seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasî parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasî parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasî parti gruplarının hâlihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılır” hükmüne dikkat çekti. İYİ Parti’den bugün (31 Ekim) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Meclis Başkanlığınca 1 Temmuz’daki aritmetiğe göre yapılması planlanan seçimde üyelik hakkının AK Parti’de olduğu hesaplanırken, CHP’den istifasını sunan bir milletvekilinin dilekçesine 05 Temmuz 2022 tarihinde teslim tesellüm işlemi yapıldı. Hal böyle olunca üyelik hakkı, hem kanunen hem de Meclis Başkanlık Divanı kararına göre İYİ Parti’ye geçiyor. Ancak Kanunen 1 Kasım Salı günü yapılması zorunlu olan RTÜK Üyeliği seçimi için İYİ Parti’den halen isim istenmedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, bugün “TBMM’de halihazırdaki siyasi partilerin sandalye dağılımına göre, İYİ Parti Grubuna düştüğü kesin olan RTÜK üyeliği için, Başkanlıkça, Grubumuzdan halen isim talep edilmediğinden, tarafımızca isimler ve özgeçmişleri ekte sunulmaktadır” ön yazısıyla TBMM Başkanlığı’na resen aday listesi sundu. TBMM Başkanlığı’nı hukuka davet eden Dervişoğlu, “İYİ Parti bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacaktır” dedi.

İYİ Parti’nin adayları 2017’den bu yana Akşener’in basın danışmanlığını yürüten, gazeteci Murat İde ve KRT TV’de sunucu, editör, spiker olarak çalışan gazeteci Çiğdem Akdemir oldu. 

Ne olmuştu?

AKP kontenjanından seçilen RTÜK üyesinin istifasıyla İYİ Parti’ye geçen boş koltuk, bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin partiye katılımıyla tekrar AKP’nin olmuştu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in üç buçuk ay beklettiği seçim yazısı, Çelebi’nin AKP’ye katılmasıyla TBMM Başkanlığı’na gönderildi ancak seçim yapılmadan dengeler yine değişti. Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklamasıyla RTÜK üyeliği hakkı, TBMM aritmetiğine göre İYİ Parti’ye geçse de inisiyatif, Fakıbaba’nın istifasından önce AKP’den aday ismi isteyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop’taydı. 

TBMM Başkanlık Divanı’nın 26 Ekim tarihli toplantısında, RTÜK üyesi Taha Yücel’in istifasıyla koltuk 1 Temmuz’da boşaldığı için, o günkü sandalye sayısı esas alınarak üyenin belirlenmesi görüşü öne çıkmıştı. Bu durumda TBMM Başkanı’nın AKP’ye yazı yazarak iki aday için isim bildirilmesini istemesi gerekirken, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, RTÜK üyeliği için kendilerine TBMM Başkanlığı’ndan 12 Ekim’de yazı geldiğini ve iki aday ismini TBMM’ye bildirdiklerini söylemişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.