Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK’ün İYİ Parti ile AKP arasında gidip gelen boş koltuğu AKP’nin oldu

TBMM Başkanlık Divanı kararı ile RTÜK’ün boş koltuğu AKP’nin oldu. AKP kontenjanından seçilen RTÜK üyesinin istifasının ardından Meclis aritmetiğine göre İYİ Parti kontenjanından bir üye seçilmesi gerekirken, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Meclis’e seçim yazısını göndermek için üç buçuk ay beklemişti. Tartışmalar ve milletvekili transferlerinin ardından AKP üyelik için iki isim bildirmişti.

TBMM Başkanlık Divanı’nda, RTÜK üyesi Taha Yücel’in istifasıyla koltuk 1 Temmuz’da boşaldığı için, o günkü sandalye sayısı esas alınarak üyenin belirlenmesi görüşü öne çıktı. Bu durumda TBMM Başkanı’nın AKP’ye yazı yazarak iki aday için isim bildirilmesini istemesi gerekiyor. Ancak AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, RTÜK üyeliği için kendilerine TBMM Başkanlığı’ndan 12 Ekim’de yazı geldiğini ve iki aday ismini TBMM’ye bildirdiklerini söylemişti. 

RTÜK üyeliğine hangi partiden üye seçileceği, TBMM Başkanlık Divanı’nda gündemde yer almadı ancak temenniler kısmında değerlendirildi. Divan, AKP’den istifa ederek İYİ Parti’ye katılan ve milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıklayan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın istifa dilekçesini değerlendirmek ve milletvekilliğinin düşürülmesi oylamasının yapılması hususunu ve gündemindeki diğer konuları değerlendirmek üzere toplandı.

Ne olmuştu?

AKP kontenjanından seçilen RTÜK üyesinin istifasıyla İYİ Parti’ye geçen boş koltuk, bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin transferiyle tekrar AKP’ye geçmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, üç buçuk ay beklettiği seçim yazısını, Çelebi’nin AKP’ye katılmasıyla TBMM Başkanlığı’na göndermiş ancak seçim yapılmadan dengeler yine değişmişti. Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklamasıyla RTÜK üyeliği hakkı, TBMM aritmetiğine göre İYİ Parti’ye geçse de inisiyatif, Fakıbaba’nın istifasından önce AKP’den aday ismi isteyen TBMM Başkanlığı’ndaydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.