Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir “RTÜK üyeliği” hikayesi: İYİ Parti aday bildirmek için bekliyor, AKP dengenin değişmediğini iddia ediyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için boş koltukta dengeler yine değişti. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den istifasıyla boş koltuk İYİ Parti’ye geçse de AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, TBMM Başkanlığı’ndan kendilerine gelen yazı üzerine 12 Ekim’de yeni üye için isim bildirdiklerini ve Fakıbaba’nın istifasının durumu etkilemeyeceğini söyledi. TBMM sitesinde dün akşam itibariyle bağımsız milletvekili olarak görünen Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifası ise TBMM Başkanlık Divanı’nda 26 Ekim’de görüşülecek. Medyascope’un görüştüğü İYİ Parti yetkilisi ise üyelik kontenjanı için seçim tarihinin esas olduğunu ancak mevzuat açık olmasına rağmen partilerine üye bildirimi için yazı gelmediğini belirtti.

AKP kontenjanından seçilen RTÜK üyesinin istifasıyla İYİ Parti’ye geçen boş koltuk, bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin partiye katılımıyla tekrar AKP’ye geçmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in üç buçuk ay beklettiği seçim yazısı, Çelebi’nin AKP’ye katılmasıyla TBMM Başkanlığı’na gönderildi ancak seçim yapılmadan dengeler yine değişti. Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklamasıyla RTÜK üyeliği hakkı, TBMM aritmetiğine göre İYİ Parti’ye geçse de inisiyatif, Fakıbaba’nın istifasından önce AKP’den aday ismi isteyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop’ta. 

AKP kontenjanından seçilen üyenin istifasıyla boş koltuk İYİ Parti’ye, geçtiğimiz hafta İYİ Parti’den AKP’ye ve dün (20 Ekim) tekrar AKP’den İYİ Parti’ye geçti. İşte gün geçtikçe karmaşıklaşan ve siyasi çekişmeye sahne olan RTÜK üyeliğinin hikayesi:

RTÜK Başkanı Şahin, boş koltuğu üç buçuk ay bekletti

AKP kontenjanından RTÜK üyesi olan Taha Yücel, ASELSAN Genel Müdür Yardımcılığı’na atanmış ve Üst Kurul üyeliğinden istifa etmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Yücel’in istifa tarihi hakkında net bilgi alamadıklarını söylemiş ancak ASELSAN sitesinde yer alan özgeçmişinde, Yücel’in 1 Temmuz 2022’de göreve başladığına dikkat çekmişti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise dünkü (20 Ekim) TBMM Genel Kurulu’nda, Yücel’in 28 Haziran’da istifa ettiğini söyledi.  

Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin milletvekili sayıları ile yapılan hesaplamaya göre, istifayla boşalan koltuğa İYİ Parti kontenjanından bir üye seçilmesi gerekiyordu ancak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TBMM Başkanlığı’na göndermesi gereken seçim yazısını üç buçuk ay bekletti. 

Çelebi AKP’ye katıldı, RTÜK’ten TBMM’ye yazı geldi

Ergenekon davasından 2008’de tutuklanan ve 2014’te beraat eden Mehmet Ali Çelebi, 2018 genel seçimlerinde CHP’den milletvekili seçilmişti. CHP’den istifa edip, 25 Şubat’ta Memleket Partisi’ne katılan ve oradan da istifa ettikten sonra, bağımsız milletvekiliyken AKP’ye katılacağı yönündeki iddiaları “Ben Silivri’de neredeysem hâlâ oradayım” diyerek reddeden Çelebi, 11 Ekim’de AKP’ye katıldığını açıkladı.

RTÜK üyeliği hakkını İYİ Parti’ye veren TBMM aritmetiği, Çelebi transferiyle AKP lehine değişti. Boş koltuk için seçim yazısını üç buçuk ay bekleten RTÜK Başkanı Şahin, Çelebi’nin AKP’ye katılmasının ardından, 12 Ekim’de TBMM’ye yazıyı gönderdi. 

İYİ Parti’nin Fakıbaba ile rövanşı

AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, dün AKP’den istifa ettiğini ve İYİ Parti’ye katılacağını açıklayarak, RTÜK üye seçimi yapılamadan dengeleri bir kez daha değiştirdi ancak Fakıbaba’nın istifası başka tartışmalara da yol açtı. Fakıbaba’nın AKP’den istifası için sunduğu ilk dilekçenin kabul edilmediği iddia edildi ve AKP’nin Çelebi’yi kadrosuna katarak RTÜK üyeliğini kapmak için istifayı beklettiği şeklinde yorumlandı. Ancak Medyascope’un edindiği bilgiye göre, AKP üyeliğinden istifa için Fakıbaba’nın danışmanı aracılığıyla gönderdiği dilekçe iki buçuk saat boyunca işleme alınmadı. Bunun üzerine Fakıbaba, noter tasdikli dilekçe ile AKP’den istifa etti.

Fakıbaba’ya İYİ Parti rozetini Akşener takacak

Siyasi partilerde istifa tek taraflı irade beyanına dayanıyor, bu nedenle AKP’nin Fakıbaba’nın partiden istifasını engelleme gibi bir seçeneği yok. Fakıbaba, dün akşam (20 Ekim) itibarıyla TBMM sitesinde “bağımsız Şanlıurfa milletvekili” olarak görünüyor. İYİ Parti’ye 26 Ekim Çarşamba günü grup toplantısında katılacak olan Fakıbaba’ya rozetini İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener takacak.

Fakıbaba’nın milletvekilliğinin akıbetine TBMM karar verecek

Seçilmiş bir kişinin milletvekilliğinden istifası ise TBMM’nin onayını gerektiriyor. TBMM Başkanlığı, Fakıbaba’nın istifa dilekçesine ilişkin işlemlerin, daha önce izlenilen usullerle aynı doğrultuda yapılacağını ve istifa talebini görüşmek üzere TBMM Başkanlık Divanı’nın 26 Ekim’de toplantıya çağrıldığını açıkladı.

İstifanın geçerli olduğu, TBMM Başkanlık Divanı’nda tespit edildikten sonra genel kurulda okunup oylanması gerekiyor. Fakıbaba’nın istifası TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilirse milletvekilliği düşecek. 

AKP’li Ünal, Fakıbaba’nın istifasının RTÜK üyeliğini etkilemediğini iddia etti

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise dün akşam katıldığı bir televizyon programında, RTÜK üyeliği için kendilerine TBMM Başkanlığı’ndan 12 Ekim’de yazı geldiğini ve iki aday ismini TBMM’ye bildirdiklerini söyledi. Ünal, Fakıbaba’nın istifasını RTÜK üye seçimiyle ilişkilendirmeyi doğru bulmadığını belirtti. 

RTÜK üyeliği seçiminde önemli olan, yazının ne zaman yazıldığı değil, seçimin yapılacağı zamanki TBMM aritmetiği. Fakıbaba’nın istifasıyla AKP üyelik hakkını hukuken kaybetti ancak üyeliği hangi partinin hak ettiği konusunda, 12 Ekim tarihindeki milletvekili sayılarının dikkate alınmasını engelleyecek bir mekanizma yok. Bu durumda inisiyatif, boş üyelik için seçim bildirimi yapılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a geçiyor. 

“Siyasi manevralarla hakkımızı gasp ediyor, kendi alnınıza kara leke kazıyorsunuz”

TBMM Genel Kurulu’nda dün konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “İYİ Parti’nin elde edilmiş RTÜK üyeliği hakkı, siyasi manevralarla gasp edilmeye çalışılıyor. Hakkımız olan bir üyeliği bize vermemek suretiyle aslında kendi alnınıza bir kara leke kazıyorsunuz” diye konuştu.

TBMM’ye kara leke sürülmemesi için konuştuklarını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Erdemliler Hareketi diye yola çıkan bir hareket, yirmi yıl sonra siyasi yankesicilik yapıyorsa, buna tenezzül ediyorsa ve Anayasa Komisyonu Başkanlığı’ndan gelen bir Meclis Başkanı buna alet oluyorsa, bu, muhalefet için çok elverişli bir durumdur ha bilesiniz” dedi.

“Kılıfına uydurma bile yok, mevzuat açık”

Medyascope’a konuşan İYİ Parti yetkilisi, RTÜK’ün yazıyı gönderdiği 12 Ekim tarihindeki, AKP lehine olan TBMM aritmetiğini dikkate almak istediklerini ancak seçimin yapılacağı tarihteki milletvekili sayılarının geçerli olacağını vurgulayarak, “İYİ Parti’ye yazmaları gerekiyor ama bu konuda bize bir yazı gelmedi” dedi. Ekim ayı sonuna kadar üye seçimi yapılması gerektiğini söyleyen yetkili, şöyle konuştu:

Şu an kılıfına uydurulmuş bir durum da yok, mevzuat açık. Mevzuatı başka bir hesaplama modülüyle baypas etmeye çalıştılar. Şu anki durum o modülü de aştı. Ama şimdi kendi formülleriyle yüzleştiler. Çelebi’nin katılmasıyla lehlerine dönen formülleri, Fakıbaba’nın istifasıyla tekrar bize dönmüş oldu. Dolayısıyla kendi metotlarının gereğini yapıp yapmayacaklarını bekliyoruz.

RTÜK’ün boş koltuğu AKP’ye geçti, RTÜK Başkanı Şahin seçim yazısını Meclis’e bugün gönderdi | İYİ Partili Erhan Usta: “Meclis aritmetiği üzerinden siyasi mühendislik yapılarak İYİ Parti’nin hakkı gasp edildi”

Çelebi’nin AKP’ye katılmasıyla RTÜK üyeliği İYİ Parti’den AKP’ye geçti | RTÜK Üyesi Taşcı: “TBMM boş üyelik için seçim yapabilirdi ama ‘tercih’ etmediler”

Fakıbaba AKP’den istifa etti, RTÜK üyeliği tekrar İYİ Parti’ye geçti, inisiyatif TBMM Başkanı Mustafa Şentop’ta

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.