Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’deki Müslüman Kardeşler üyeleri gözaltına alındı

Türkiye, Mısır ile normalleşme adımlarındaki kararlılığını göstermek için, 11 Kasım’da Şarm el-Şeyh’te düzenlenecek BM İklim Değişikliği Zirvesi’ni protesto etme çağrısında bulunan 34 Müslüman Kardeşler üyesini gözaltına aldı.

Kahire’nin Ankara’nın Libya’daki politikaları nedeniyle Türkiye ile devam eden normalleşme görüşmelerinin askıya alındığını açıkladığı sırada önemli bir gelişme yaşandı. Asharq Al-Awsat’ın haberine göre Türkiye, Müslüman Kardeşler’in önde gelen isimlerini gözaltına aldı.

Müslüman Kardeşler üyelerinin, Telegram gruplarında paylaştıkları mesajlarda Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentindeki 2022 Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP27) protesto etmek için hazırlık yaptığı belirtildi.

Gözaltına alınanlar, “G78” kodu ile bilinen kamu güvenliği için oluşturdukları tehlike nedeniyle sınırdışı edilecekler listesine dahil edildi.

Hossam Al-Ghamry de tutuklandı

Gazeteci ve El-Şark kanalının eski yazı işleri müdürü Hossam Al-Ghamry, Twitter’dan yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin kendisini tutukladığını ve sınırdışı edilebileceğini söyledi. Al-Ghamry de 11 Kasım için protesto çağrısında bulunmuştu. 

Ancak Müslüman Kardeşler’e bağlı haber siteleri, Al-Ghamry’nin ikamet şartlarını ihlal ettiği için gözaltına alındığını öne sürerken sınır dışı edilmesi ihtimalini ise reddetti.

Tutuklanmadan önce Ghamry, Mısır Ulusal Güvenliği’nin en büyük oğlu Youssef’i halkı protestolara teşvik ettiği için gözaltına aldığını söylemişti.

Al-Ghamry, dün (30 Ekim) serbest bırakıldı.

El-Şark, Türk yetkililerin talebi üzerine Al-Ghamry’nin ev sahipliği yaptığı “Vizyon” programını askıya aldı. Al-Ghamry’ye Mısır’daki liderlere yönelik herhangi bir kışkırtıcı söylemde bulunmama talimatına uymadığı için yayın yasağı getirildi. Ancak Al-Ghamry, sosyal medyada paylaşımlarına devam ediyor.

Mısır, Türkiye’nin bu adımlarını normalleşme süreci için “yeterli” görmüyor

Türkiye, aralarında Moataz Matar, Mohamed Nasser, Hamza Zoba ve sanatçı Hisham Abdallah’ın da bulunduğu çok sayıda sunucunun da programlarını askıya aldı.

Ardından, Türkiye’de yayın yapan Müslüman Kardeşler’in yayın organı Mekameleen TV, Türkiye’deki yayınlarını sonlandırma kararı aldı.

Ancak Kahire, bu adımların yeterli olduğuna ya da taleplerini tam olarak karşılandığına inanmıyor. Mısır’a göre Türkiye, bölge ülkelerinin içişlerine karışan birçok lideri ve kaçağı teslim etmeyi hâlâ reddediyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri dün (30 Ekim) Al Arabiya’ya verdiği demeçte, Kahire ile Ankara arasındaki normalleşme sürecinin askıya alındığını açıklamıştı. Ülkeler arasındaki diyalog artırıcı oturumların iki tur devam ettiğini belirten Şükrü, “Görüşmeler askıya alındı çünkü Türkiye’nin Libya’daki politikalarında bir değişiklik olmadı” demişti.

Kaynak: Al-Awsat English

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.