Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Britanya Bisiklet Federasyonu CEO’su, tartışmalı Shell anlaşmasından üç hafta sonra istifa etti

Britanya Bisiklet Federasyonu CEO’su Brian Facer, Shell ile yaptıkları ortaklık anlaşmasına şiddetli tepki gösteren çevreci grupların giderek artan eleştirilerine yalnızca üç hafta dayanabildi.

Britanya Bisiklet Federasyonu CEO’su Brian Facer, Shell ile yaptıkları anlaşmanın üç hafta sonrasında istifa etti. Anlaşma çevreci gruplar tarafından ilk günden bu yana ağır şekilde eleştiriliyordu.  

Pazartesi günü yapılan açıklamada yol ve pist bisikletinin yönetim organı hakkında alınan kararın yönetim kurulu ile karşılıklı anlaşarak alındığı belirtildi. Facer’ın ayrılmasının Shell ile yapılan sekiz yıllık anlaşmayı etkilemeyeceği belirtilirken, çokuluslu petrol ve doğalgaz devi dahil olmak üzere tüm ticari ortaklar ile taahhütlerinin yenileneceğinin altı çizildi.

Gelecek yılki Dünya Şampiyonası; yol, pist, dağ ve BMX gibi tüm disiplinleri tek bir etkinlikte birleştiren ilk şampiyona olacak. 

Brian Facer’ın ayrılığı

Organizasyonun 2018’den bu yana bisiklet dağıtım direktörü olarak görev yapan Danielle Every, Facer’ın yerine geçici CEO olarak atandı. Facer, Ocak 2021’de göreve başlamıştı ancak 10 Ekim’de Shell ortaklığının duyurulmasının ardından tartışmaların ortasında kaldı. Shell anlaşması sosyal medyada “greenwashing” (çevreyi kirleten bir firmanın, çevreci bir firmaya sponsor olmasıyla kendisini aklaması) suçlamalarına neden olmuştu.

Yönetim kurulu ise anlaşmanın “organizasyonun ve sporun ileriye doğru önemli adımlar atmasına yardımcı olacağını”‘ iddia etti. Ancak Greenpeace hızlı bir şekilde kınama yayınladı. Örgütün Britanya Direktörü Dr. Doug Parr açıklamasında, “Shell’in Britanya bisikletine yardım etme fikri, sığır eti üreticilerinin, marul üreticilerine vegan olma konusunda tavsiyede bulunması kadar saçma” dedi.

Kaynak: The Guardian

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.