Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaç paraları var? Neye yatırım yapıyorlar: İşte Kılıçdaroğlu’nun Londra’da görüşeceği dört kuruluş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İngiltere’nin başkenti Londra’ya gitti. Kılıçdaroğlu, temaslarının bu ilk gününde Entrepreneur First, Creator Fund, Creative UK ve Alan Turing Institute adlı kuruluşların yetkilileriyle görüşecek. Peki, bu kuruluşlar hakkında ne biliyoruz? Gerçekten büyük yatırım yapabilecek potansiyelleri var mı? Medyascope Dış Haberler Servisi sizin için araştırdı.

Entrepreneur First (EF): 600 şirket, 10 milyar dolar

Enterpreneur First, teknoloji girişimcileri için bir iş geliştirme merkezi olarak çalışıyor. 2011 yılında kuruldu ve günümüze kadar üç bin kişiyi programına dahil etti.

EF, toplam değerleri 10 milyar dolara ulaşan 600’den fazla şirketin kurulmasına öncülük etti. Bunların arasında en büyüğü, yaklaşık 1.5 milyar dolar değerindeki yapay zekâ firması Tractable. Yine kurulmasına öncülük ettiği Magic Pony Technology adlı şirket de bir süre önce 150 milyon dolar karşılığında Twitter tarafından satın alındı.

Şirketin Londra’nın yanı sıra Bangalore (Hindistan), Berlin (Almanya), Paris (Fransa) Singapur ve Toronto’da (Kanada) ofisleri bulunuyor.

Creator Fund: Teknoloji start-up’larına yatırım

Kılıçdaroğlu’nun ziyaret edeceği Creator Fund, bir girişim sermayesi ortaklığı şirketi. Önceliği yapay zekâ, deep tech (derin teknoloji) ve yaşam bilimi. Creator Fund’un portföyünde aşı geliştiren, robotlar üreten, çöpten enerji üreten çok sayıda şirket var. Şirket aynı zamanda 25’ten fazla üniversitedeki ağı ile girişimlere ihtiyaç duydukları uzmanlıklar için yardımcı oluyor.

Creative UK: Yatırımcı değil, STK

Creative UK’in diğer kuruluşlardan farkı bir şirket değil sivil toplum kuruluşu olması.

Creative UK özellikle televizyon, sinema, video oyunları ve dijital medya alanında yaratıcı girişimleri destekliyor. Karşılığında tek beklentisi ise bu sayede büyüyen şirketlerin yine bu sektörlere destek olması. İnternet sitesinden ulaştığımız bilgilere göre Creative UK, geçen yıl 4.1 milyon sterlinlik yatırım yapmış. SkyArts ve BBC Films gibi ülkenin önde gelen görsel medya kuruluşlarıyla çalışan kuruluş, girişimcilere maddi desteğin yanı sıra mentorluk hizmeti de sunuyor.

Alan Turing Institute: Yıllık bütçesi 40 milyon sterlin

Alan Turing Institute bir devlet kurumu. İsmini ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayarcı Alan Turing’den alan enstitü, ülkenin veri bilimi ve yapay zekâ kurumu olarak çalışıyor.

Alan Turing

Cambridge, Oxford ve Edinburgh da dahil olmak üzere ülkenin en iyi üniversitelerinin yer aldığı enstitü, çalışma alanları üzerine araştırma yürütüyor ve bu araştırmaları günlük problemlere çözüm üretmek için kullanıyor. Enstitünün yıllık 40 milyon sterlin bütçesi bulunuyor.

Alan Turing Institute

Geçen ay Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) de bir ziyarette bulunan CHP lideri, burada bilim merkezlerini ve önemli üniversiteleri ziyaret etmiş, ayrıca Türk öğrenciler ve bazı akademisyenler ile bir araya gelmişti.

Heyette kimler var?

CHP liderine Londra’daki temasları sırasında CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Gençlik Kolları Başkanı Gençosman Killik ve CHP Denizli Gençlik Kolları Üyesi Gamze Kaya eşlik ediyor.

Kılıçdaroğlu’nun Londra ziyaretinden sonra, aralık ayında da Almanya’ya gitmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.