Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu ABD’de: Bilim merkezlerini inceledi, öğrencilerle görüştü ve kasım ayını işaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 9 Ekim’de gittiği Amerika Birleşik Devletleri’ndeki temaslarını sürdürüyor. Boston’da dün (10 Ekim) ağırlıklı olarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) çalışan bilim insanları ve öğrencilerle görüşen Kılıçdaroğlu bugün ise başkent Vaşington’a geçecek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Boston’daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Media Lab Kent Bilimleri Direktörü Dr. Kent Larson ile görüştü.

9 Ekim’de Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu temaslarına dün Boston’da başladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu’nun bugünkü durağı ise Vaşington.

Kılıçdaroğlu dün Koch Kanser Enstitüsü’nü ziyaret ederek enstitü hakkında bilgi aldı. MIT Nükleer Enerji Bölümünde görevli akademisyen Dr. Bilge Yıldız ile de bir araya gelen Kılıçdaroğlu, MIT’de Nanobilim ve Nanoteknoloji Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Daha sonra Dr. Mehmet Toner ile buluşan Kılıçdaroğlu, ardından Harvard’da Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bir araya geldi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu MIT’de öğrenim gören Türk öğrenciler ile öğle molasında bir araya gelerek sohbet etti.

Kılıçdaroğlu, Daron Acemoğlu ile görüşmesinden önce sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, “Birazdan dünyanın en önemli ekonomistlerinden biri olan Daron Acemoğlu ile Türkiye’yi konuşmak üzere bir araya geleceğiz. Vatanımız, dünyaya çok büyük cevherler hediye etti. Ama bu cevherler bizimdir. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, ülkemiz kendi parlak beyinlerinden yararlanmayı öğrenecek. Gençlerimize Bay Kemal sözüdür bu” diye konuştu.

MIT’deki ziyaretlerinin ardından Kılıçdaroğlu; Daron Acemoğlu, Canan Dağdeviren, Zeynep Ton, Dani Rodrik, Asu Özdağlar, Pınar Doğan, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışlıgil ve Bilge Yıldız ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, akşam yemeğinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı bir diğer paylaşımda görüştüğü tüm bilim insanlarına teşekkür etti ve “Ülkemizin dünyaya kazandırdığı değerler onlar” ifadesini kullandı.

Boston’daki temasları sırasında Halk TV canlı yayınına da katılan Kılıçdaroğlu, ziyaretine dair önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’nin ciddi sorunlar yaşadığını ve bu sorunları aşması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Yeni bir ekonomik ve siyasal vizyona ihtiyacımız var. Ve bu sefer ülkemizi bu girdaptan çıkaracak bir planımız var. Yapısal değişikliklerden, yeni bir ekonomik paradigmadan bahsediyorum. Bu ekonomik paradigmanın başarısı için köklü bir toplumsal ve ekonomik değişimden bahsediyorum aslında. Yeni bir ilerleme anlayışı, hızlı bir uygulama becerisiyle ülkenin yarattığı zenginliği hızla alt gelir gruplarına yayacağız. Bunu yaymak zorundayız. Bir üretim ve paylaşım seferberliği ekonomisi kurmak zorundayız. Bunu yaptığımız zaman toplumsal barışı sağlayacağız. Onun için bu ilan edeceğimiz yapısal değişikliklerle, ekonomiyi hızla toparlarken, paralelde partizanca siyaseti bırakacak ya da bitirecek adımlar da atacağız.”

“Siyasi görüşme istemedim”

Söz konusu ziyaret kapsamında hiçbir siyasi görüşme istemediğinin bir kez daha altını çizen Kılıçdaroğlu, “ABD’de hiç siyasi görüşme istemedim. Önerileri ise reddettim. Etrafımdaki tüm kurmaylarım buna şaşırdılar. Ama ben kararlıyım, siyasetin girdaplarından tümüyle çıkıp, dünyanın en parlak beyinleriyle geleceği konuşmaya geldim. Bu yolculuk sadece bir ilk durak. İngiltere ve Almanya’da çok değerli isimlerle, dünyaya anlam ve değer katan kişilerle buluşacağım. Bu çalışmalar bitince yapısal reçeteyi tüm Türkiye’ye açıklayacağım” dedi.

https://twitter.com/herkesicinCHP/status/1579565973136617472?s=20&t=LBjbU9TBdtnqM6uoyX3gLQ

Yaptığı açıklamada herkesten biraz “sabır” rica eden Kılıçdaroğlu, kasım ayını işaret etti ve “Kasım ayında herkes, her şeyi duyacak” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun bugünkü programı ise şöyle:

  • Prof. Dr. Joel Shulman ile Görüşme (Basına Kapalı / Saat: 08.00 / TSİ: 15.00)
  • John Hopkins Üniversitesi Ziyareti (Saat: 17.15 /TSİ: 00.15)

CHP, Kılıçdaroğlu’nun ziyareti boyunca teknolojik ve bilimsel gelişmelere yönelik görüş alışverişinde bulunacağını duyurdu.

Kılıçdaroğlu’na parti sözcüsü Faik Öztrak ve genel sekreter Selin Sayek Böke’nin de aralarında olduğu bir heyet eşlik ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.